Singura țară din NATO care nu are armată. Cum ne pot ajuta într-un război cu Rusia

Există o țară din NATO care nu are armată, printre cele 21 de state din lume aflate în aceeași situație. Unele dintre ele au desființat instituția la decizia conducerii lor, iar altele pentru că au fost obligate de marile puteri să facă acest lucru. Însă, câteva păstrează forțe paramilitare. Iată cum ne pot ajuta într-un război membrii Alianței Atlanticului de Nord care nu au soldați.

Țări care nu au armată

În ordine alfabetică, lista țărilor care nu au armată începe cu Andorra, un stat cu o suprafață totală de 468 de kilometri pătrați. Apărarea acestei țări din estul Pirineilor este asigurată de vecinii ei, Franța și Spania.

Costa Rica este o altă țară care nu are armată. De altfel, acesta a fost primul stat care a eliminat formal această insituție. Constituția sa a interzis din anul 1949 să fie formată o armată permanentă. Din cauza unei tentative de lovitură de stat, nici Dominica nu mai are forțe militare propriu-zise, din anul 1981.

Pe lista țărilor care nu au armată urmează Granada. Acest stat a rămas fără forțe armate în 1983, când a fost invadat de Statele Unite ale Americii. În aceeași situație se află și Haiti. Însă, aici, Poliția Națională, din care fac parte 9.000 de oameni, menține câteva unități paramilitare.

Nici Insulele Insulele Marshall. Sunt apărate de Statele Unite ale Americii. Insulele Solomon și Kiribati sunt protejate de forțele armate ale Australiei și Noii Zeelande.

21 de tari din lume, fara armata. Foto: unsplash.com

Cea mai apropiată țară de România care nu are armată

Pe lista țărilor care nu au armată se află și Liechtenstein, cea mai apropiată țară de România aflată în această situație. În acest stat, armata poate exista doar în timpul unui război. În plus, apărarea sa este responsabilitatea Elveției.

Lista țărilor fără armată este completată de: Mauritius, care are o forță paramilitară de poliție și pază de coastă din anul 1968; Nauru, apărată de Australia; Palau, protejată de SUA; și Samoa, care poate cere ajutor de la Noua Zeelandă.

Alte țări fără armată sunt: Sfânta Lucia, Sfântul Vincent și Grenadine, care mențin o unitate specială de servicii și sunt apărate prin Sistemul Regional de Securitate; Statele Federate ale Microneziei, apărate de SUA; și Tuvalu, a cărei poliție include o unitate de supraveghere maritimă.

Vaticanul încheie lista țărilor din afara NATO care nu au armată. Acestat stat nu este apărat de nimeni, nici măcar de Italia, pentru că altfel ar fi încălcat statului său neutru.

Nici Monaco și Panama nu au armată, dar au forțe militare limitate. Prima dintre aceste țări este apărată de Franța are două unități militare mici – una pentru protecția Prințului și judiciarului, iar cealaltă pentru apărarea civilă și combaterea incendiilor.

În cea de-a doua, există câteva capacități de război ale Forțelor Publice Panameze, printre care și Poliția și Armata Națională, Serviciul Maritim Național, Serviciul Aerian Național și Serviciul Instituțional de Securitate.

Singura țară din NATO care nu are armată. Cum poate ajuta România într-un război cu Rusia

Dintre cele 21 de țări care nu au o armată, Islanda este singura ce face parte din NATO. Acest stat nu mai are forțe armate din anul 1869 și este parte din Alianța Atlanticului de Nord încă de la începutul acesteia, adică din 1949.

Însă, Islanda a avut un acord de apărare cu Statele Unite ale Americii, ce a menținut Forţa Defensivă a țării și o bază militară, din anul 1951 până în luna septembrie a anului 2006.

În ciuda faptului că nu are o armată, Islanda are în prezent o forță militară expediționară de menținere a păcii, o pază de coastă militarizată extinsă, precum și un serviciu de poliție și o forță tactică de poliție. Pe acestea s-ar putea baza ca să ajute România într-un război cu Rusia.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.