Șomajul tehnic va fi din nou decontat de stat. Anunțul important al Secretarului de Stat din Ministerul Muncii

O veste importantă pentru românii infectați cu coronavirus vine din partea Secretarului de Stat din Ministerul Muncii. Oficialul român a oferit o informație prețioasă, menționând că șomajul tehnic va fi din nou decontat de stat. Acest beneficiu a fost suspendat din 31 decembrie, când a expirat măsura. Acum, un nou proiect a readus pe masa oficialilor guvernamentali discuția despre banii decontați de stat în cazul îmbolnăvirii angajaților de Covid-19.

Șomajul tehnic ar putea fi decontat de stat și în 2022

Pe data de 31 decembrie 2021, șomajul tehnic decontat de stat a expirat. Ministerul Muncii a pregătit inițial un proiect, care a fost trimis către CES, dar a fost ulterior retras. Însă, la finalul lunii decembrie, reprezentanții din minister au trimis și un alt document, ușor modificat, care nu a fost avizat în şedinţa Consiliului Economic şi Social pentru că lipseau două avize: ale Ministerului Finanţelor şi Ministerului Justiţiei.

Noul proiect ar urma să fie aprobat la începutul acestui an, iar Secretarul de Stat din Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu, a oferit o primă declarație în acest sens. Oficialul român a dat asigurări că, în urma unei întâlniri de lucru din cadrul ministerului, s-au discutat mai multe soluții pentru a combate efectele unui posibil val cinci al pandemiei. Se pare că reprezentanții din Ministerul Muncii au căzut de acord cu privire la decontarea șomajului tehnic de către stat.

Precizările noului secretar de stat din ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu

Anunțul făcut astăzi de Secretarul de Stat din Ministerul Muncii

Astăzi, la Guvern, în cadrul unei întâlniri de lucru a cărei temă a fost identificarea de soluții pentru contracararea efectelor unui eventual val cinci al pandemiei s-a decis ca, pe linia Ministerului Muncii, să se acorde, din nou, posibilitatea introducerii angajaților în șomaj tehnic decontat de stat, a precizat oficialul român, Cristian Vasilcoiu, într-un mesaj postat pe Facebook.

Ce modificări ar putea să apară în noua variantă a legii. Care este situația în care nu se mai decontează șomajul tehnic

În perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, la inițiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de infectarea cu SARS-CoV-2, salariații pot beneficia de indemnizații de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Totuși, suma nu trebuie să depășească 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, reprezentând 6.095 lei.

Totodată, decontarea șomajului tehnic se aplică și pentru liber profesioniști, persoane care obțin venituri din drepturi de autor și alte categorii de profesii liberale. Conform proiectului, prelungirea acestei măsuri ar putea fi stabilită până la 31 martie 2022, dar acordarea poate fi oprită dacă între timp încetează starea de alertă.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.