Un cunoscut preot din România se opune vehement transplantului: „De ce să îmi lungesc zilele, dacă atât m-a lăsat Dumnezeu pe pământ?” SPECIAL

„Cât e în moartă cerebrală, omul nu e mort. Unii au stat  și 16 ani în comă.”

Victor Socaciu, artistul care beneficiase de un transplant de rinchi, în urmă cu 12 ani, a fost înmormântat, joia trecută, la Cornu, Jud. Prahova. Contactat de reporterii impact.ro, Părintele Mirea s-a declarat total împotriva transplantului de organe de la persoanele aflate în moarte clinică. A dorit însă să menționeze că este strict părerea lui personală, ca om, dar și ca preot:

Când iei un ficat sau o inimă de la un om, ca să pui la alt om, ai făcut un rău. Unii zic că e bine că salvezi o viață, dar curmi altă viață. Din punctul meu de vedere, atâta timp cât omul e în moartă cerebrală el nu e mort. Unii au stat și 16 ani în comă și mai apoi s-au trezit. Sunt de părere că lași omul să se stingă singur, când o vrea Dumnezeu.

De ce să-i curmi viața, ca să i-o dai altcuiva? Dacă ar fi cineva din neamul meu bolnav și trebuie să iau un organ de la altul, ca să trăiască neamul meu, nu aș fi de acord. Vă spun ce simt eu, părerile sunt împărțite, este doar părerea mea personală. Eu așa consider, că în momentul în care ai scos inima din el, l-ai omorât!

Dumnezeu ne știe zilele, de ce să le mai prelungim inutil? Dacă am nevoie de rinichi, trebuie să moară altul, ca să trăiesc eu? Nu sunt de acord să iau de la nimeni niciun organ, să se facă voia lui Dumnezeu. Dacă trebuie să trăiesc până la 78 de ani, atâta să trăiesc!

„De ce să mai trăiesc? Să nu fac fapte bune, doar să huzuresc?”

Părintele Mirea, de la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, din București, mai consideră că omul trebuie să trăiască doar atât cât a hotărât Dumnezeu:

De ce să-mi prelungesc viața? A, da, aș cere să mă mai lase câteva luni, ca să-mi cer iertare, să îmi spăl trupul cu lacrimile mele, ca să mă mântuiesc. De ce să mai trăiesc? Să nu fac fapte bune, doar să huzuresc? Pentru ce să cer zile în plus de la Dumnezeu? Ca preot, nu sunt de acord ca cineva să moară pentru mine, ca să îi iau organele. Asta e strict părerea mea!, ne-a mai declarat părintele Mirea, în exclusivitate pentru impact.ro

Un preot din România a suferit un transplant, în urmă cu 8 ani. Fiul cel mic i-a donat o parte din ficat.

Iată însă că nu toți preoții gândesc la fel. În 2013, Vasile Florariu era primul preot din România care suferise un transplant, după ce fiul cel mic i-a donat o parte din propriul ficat:

Mergeam pe ultima cale, cum s-ar spune. Eram prea hotărât să accept orice. Doamne, mai devreme sau mai târziu toți avem același drum. Toți mergem acolo. Ai tăi suntem, Doamne! Aș vrea să fac un îndemn, din experiența noastră, a familiei, către toți cei care îl iubesc pe cel în cauză să facă gestul acesta de eroism, de umanitate. Și să doneze fără nicio rezervă, declara, pentru Pro TV, preotul paroh din Iași.

Alt preot, Vasile Raduca, profesor de bioetică, a menționat, imediat după această intervenție chirurgicală:

În Rai nu intrăm cu un inventar de organe pe care le-am avut. Ci viața de dincolo este dată de câte virtuți am însumat.

Ce declara acum doi ani Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei

Legat de operația de transplant de organe, BOR e rezervată, fiind acceptat transplantul de organe pereche, care nu periclitează viața donatorului. Ce declara, în urmă cu doi ani, Vasile Bănescu, potrivit libertatea.ro, despre donatorii aflați în moarte clinică:

Credinţa autentică ne deschide profund spre celălalt, dar în cazul prelevării de organe vitale de la persoane ajunse în discutabila «moarte cerebrală», «celălalt» este inclusiv cel căruia i se prelevează organele într-o stare care nu este moartea integral. Atât timp cât mai există o licărire de viață în cineva, nimeni nu are dreptul moral de a o suprima, mai ales în absenţa acordului prealabil al pacientului sau al familiei!

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei

Victor Socaciu suferise un transplant de rinichi, în urmă cu 12 ani

Victor Socaciu fusese supus, în urmă cu zece ani, unei operații de transplant de rinchi, prelevați de la o fetiță de 10 ani, care era în moarte clinică, la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj. Solistul fusese cu diagnosticat cu insuficiență renală cronică, din cauza problemelor de diabet. La acea vreme, s-a tot spus că ar fi beneficiat de un transplant preferențial. În replică, Victor Socaciu declara atunci pentru Mediafax:

Am făcut o analiză la domnul profesor Lucan şi după câteva luni am fost chemat pentru că se ivise ocazia transplantului şi s-a constatat că era o foarte bună compatibilitate. Ca atare, am fost operat. Asta e tot. Nu e vorba de niciun tratament preferenţial.

Domnul ex-ministru ar trebui să aibă şi probe, pentru că aşa este deontologic. Dar văd că în România nu mai este nevoie de probe. Se pare că unii oameni vor să iasă în spaţiul public agăţându-se de nume mai cunoscute.

Din păcate, problemele de sănătate ale artistului au revenit, în toamnă, la 12 ani de la transplant. Victor Socaciu s-a stins din viață pe 27 decembrie 2021, la vârsta 68 de ani.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.