SPRE CULTURĂ PRIN LECTURĂ Nivelul de cultură al unei nații…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

SPRE CULTURĂ PRIN LECTURĂ

Nivelul de cultură al unei nații e reprezentat de inteligență și educație, educația se naște din inteligență, iar inteligența din autoeducație, precum afirma Mihai Eminescu: „Educațiunea e cultura caracterului, cultura e educația minții”. Cultura este ceea ce separă omul de animale sau, după cum spunea Lord Raglan, „Cultura este cam tot ce facem și maimuțele nu fac”; ea are capacitatea de a ne propulsa și de a ne ajuta să ne dezvoltăm ca specie. …Un alt poet, George Coșbuc, spune așa: „Cultura omoară naivitatea și știința gonește simplitatea”. Oamenii creează cultura pentru a se apăra de necunoscut, un om cultivat este un om puternic și nu îl poți manipula – acesta este motivul pentru care cultura este unul dintre cele mai importante lucruri pe care ar trebui să-l dețină un popor. Shirin Neshat, artistă vizuală iraniană, concluziona : „Arta este arma noastră. Cultura este o formă de rezistență.”, iar scriitoarea suedeză Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf – “Cultura este ceea ce rămâne după ce ai uitat tot ce-ai învățat”.
„Cultura-i un proces cam lung:
Deceniile nu-ţi ajung;
Te-adapi din ea pe îndelete
Şi toată viaţa mori de sete.” (definiție epigramatică de Francisc Gavrileţ)
Cultura înseamnă muzică, desen, pictură, scris, tot ceea ce definește un om și ajută la îmbogățirea sa spirituală. Să nu uităm că ea, cultura, pe lângă informațiile obținute din citit, mai înseamnă (conform Wikipedia) și a onora, a onora ceea ce știi, ceea ce ești. Persoanele care țin în viață cultura pot avea o influență foarte mare, putând valoriza sau devaloriza nivelul de cultură pe care îl deține nația. „Adevărata cultură este cea care ne ajută să lucrăm pentru o îmbunătățire socială a tuturor.”( Henry Ward Beecher, cleric american congregaționalist, reformator social, cunoscut pentru sprijinul său pentru abolirea sclaviei).
Cultura ne îmbogățește spiritual și joacă un rol important în dezvoltarea personală, ducând-o la rang de artă. Este lumina de care avem nevoie pentru a parcurge întunericul vieții și stâlpul nostru de susținere morală. Este o constantă mișcare spre viitor, cu cât ne apropiem mai mult de cultură și o îmbrățișăm mai tare, o hrănim, o dezvoltăm, cu atât devenim mai elevați. Eminescu zicea: „Ca să-ți dai seama de nivelul culturii generale a unei nații, trebuie să vezi ce idoli are!”, iar eu adaug : „Ca să ai cultură, trebuie să citești !”

FOTO : Internet
Andrei Strîcnă, voluntar al Bibliotecii Județene „I. A. Bassarabescu” Giurgiu

Vezi mai multEste posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, nor şi în aer liber, text care spune „Nu alta mai frumoasă È™i de folos în toată viaÈ›a omului zăbavă decât cititul cărților. -Miron Costin”Este posibil ca imaginea să conţină: text care spune „„CiteÈ™te! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei È™i imagini, din care întocmi înÈ›elesul È™i filozofia vieÈ›ii.Este posibil ca imaginea să conţină: textEste posibil ca imaginea să conţină: text care spune „Cultura este singurul mijloe de afirmare. şiîn Èi in faÈa omenirii de astÅzi, È™i in faÈa istoriei de mâine. -Mircea Eliade citatepedia.ro”+3

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.