Țara din Uniunea Europeană care a interzis importurile de cărbune din Rusia. ”Nu mai așteptăm ca UE să adopte această politică”

Invadarea Ucrainei i-a adus Rusiei o serie de sancțiuni economice impuse de UE, Statele Unite și alte puteri, însă Europa rămâne dependentă de sursele de energie rusești, în primul rând petrol și gaze, până când va găsi alți furnizori. După ce SUA au interzis importurile de gaze, petrol și cărbune din Rusia, o țără din UE a luat o astfel de măsură.

A interzis importurile de cărbune din Rusia

Un stat al Uniunii Europene, aflat sub influența Moscovei în perioada comunistă, a lucrat în ultimii ani pentru a reduce utilizarea surselor de energie rusești și în curând nu va mai trebui să se bazeze pe gazul provenit din fosta republică sovietică.

Astfel, guvernul polonez a interzis importurile de cărbune din Rusia, parte a unei strategii globale de reducere a dependenței energetice de Rusia, după invadarea Ucrainei. Polonia va impune sancțiuni financiare oricărei entități private care mai importă cărbune rusesc, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Mueller. El a adăugat că Varșovia nu mai poate aștepta ca întreaga Uniune Europeană, formată din 27 de națiuni, să adopte această strategie, scrie ABC News.

Polonia produce o mare parte din necesarul de cărbune.

Polonia se bezează și pe importuri

Și în timp ce Polonia produce o mare parte din cărbune, se bazează și pe importuri. Cărbunele rusesc reprezintă 13% din combustibilul folosit în fiecare an, potrivit lui Piotr Lewandowski, președintele Institutului de Cercetări Structurale din Varșovia. Jumătate din cărbunele rusesc importat este folosit pentru a genera căldură în gospodării, în timp ce restul este folosit pentru termoficare sau industrie.

De aceea este mult mai ușor să interzicem cărbunele rusesc în ultima săptămână a lunii martie decât în octombrie. Întrebarea acum este cum ne pregătim pentru următorul sezon de încălzire?”, a spus Lewandowski.

O opțiune ar fi achiziționarea de cărbune din alte surse, dar aceasta ar putea fi mai scumpă, având în vedere raportul favorabil calitate-preț al cărbunelui rusesc. Cealaltă este ca guvernul polonez să ofere mai multe stimulente cetățenilor pentru a-și moderniza casele pentru a genera energie din alte surse.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.