Triajul pacienţilor COVID, ca pe front în toate spitalele. Medic: „Aşteaptă două-trei zile, pe unii îi pierdem”

Medicii spun că situaţia este atât de gravă, încât unii bolnavi COVID ajung să fie trataţi în secţii care – în mod normal – nu i-ar primi, dar totuşi o fac, pentru a-i salva. Precizările vin în contextul în care ieri a fost înregistrat cel mai mare număr de persoane infectate care au pierdut lupta pentru viaţă anul acesta: 196.
În privinţa cazurilor ATI, am depăşit deja „recordurile” din valul 2, iar în prezent 1.466 de persoane sunt internate la ATI.
Dr. Bogdan Opriţa – medic-şef UPU SMURD Bucureşti – a vorbit despre cum se face triajul în unităţile de primiri urgenţe în ultima perioadă, în care numărul pacienţilor care au nevoie de ATI precum şi bilanţul deceselor au crescut constant.

Sute de pacienţi aşteaptă în UPU un loc la ATI

„Şi în valul 2, UPU au funţionat ca nişte zone-tampon pentru ATI, pentru că noi avem echipamentele, avem medici care pot să intervină în cazurile grave şi foarte grave (…) şi, practic, cu colegii de la ATI îngrijim acum bolnavii de terapie intensivă. Nu numai în Bucureşti, ci în toată ţara. Astăzi, în toată ţara erau undeva la 800 de bolnavi în Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) care ar fi trebuit să meargă în secţiile ATI sau în secţii cu oxigen şi care stăteau în UPU pentru că nu se găseau locuri. La nivelul municipiului Bucureşti sunt aproape 160. Nu toţi sunt de ATI, ci aproximativ 15% dintre ei, dar trebuie să privim acest proces în dinamică. De exemplu, poate să vină astăzi un pacient care are nevoie de ATI la această oră. Dar peste o oră poate să vină un pacient care este mai grav, şi atunci triajul pe care îl facem îl va impune pe acesta din urmă să meargă la ATI, iar primul aşteaptă. Şi, uneori, poate să aştepte şi două zile, şi trei zile”, a declarat dr. Bogdan Opriţa.
După triaj, unii bolnavi COVID ajung pe un loc la ATI eliberat sau „creat” în ultimul moment, în timp ce alţii sunt trimişi acolo unde pot primi ajutor, spune medicul. „Anumite secţii, să spunem uzuale – de boli infecţioase sau de boli interne –, primesc bolnavi pe care în condiţii normale nu i-ar primi, ci i-ar trimite la ATI. Dar îi primesc pentru că – de exemplu – au nevoie de oxigen cu debit mare, sau au nevoie de două surse de oxigen. Şi atunci, aceşti bolnavi sunt prinşi în secţiile de boli interne, de pneumologie, de boli infecţioase, iar în acest fel se reduce presiunea pe ATI”, a declarat dr. Bogdan Opriţa pentru sursa citată.

Realitatea din UPU: 1 deces la 5 zile

În tot acest proces care implică o permanentă goană după resurse materiale şi umane, există cazuri în care pacienţii mor, arată medicul.
„Pierdem, dar nu îi pierdem pentru că aşteptăm locurile la ATI, îi pierdem pentru că aceste cazuri sunt foarte grave. Dar nu pierdem atât de mulţi. De exemplu, 1 pacient la 5 zile, se întâmplă”, a declarat şeful UPU SMURD Bucureşti.
Întrebat din ce motiv crede că oamenii ajung la spital cu forme grave ale bolii, medicul a răspuns: „Nu pot să vă dau o cifră statistică, ci pot să fac doar o observaţie empirică. Oamenii cumpără un test de pe internet şi îşi fac testul respectiv. Ei au o simptomatologie light-COVID. Testul respectiv iese negativ, iar ei se culcă pe-o ureche şi, de fapt, ei sunt pozitivi. Stau acasă 4-5 zile şi după aceea se prezintă la UPU. Zilele acelea se pierd. (…) Dacă până acum foloseam maşini fără sursă de oxigen pentru a-i transporta, îi evaluam şi apoi 50% dintre aceştia plecau acasă, acum avem nevoie de maşini cu oxigen (…) şi aţi văzut că se poate întâmpla să aştepte două-trei ambulanţe pentru eliberarea unui loc”

Din ce motive cazurile sunt mai grave decât în valul 2

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Andreea Moldovan a explicat, la rândul său, care crede că ar fi motivele pentru care bolnavii ajung direct în ATI.
„De multe ori, (pacienţii – n.r.) vin târziu. Ne-am pus întrebarea de ce sunt forme atât de grave comparativ cu valurile precedente. Una dintre explicaţii este şi această prezentare tardivă la medic faţă de momentul simptomelor. Fac un apel ca în momentul în care apar simptome minime sugestive de COVID, oamenii să se testeze. Dar să se testeze într-un spaţiu medical, unde pot să fie şi consultaţi şi unde să li se ofere un minim de sfaturi de pornire. (…) Automedicaţia este periculoasă în orice domeniu, cu atât mai mult cu cât este vorba despre infecţia COVID, iar acum avem alte tulpini care circulă”, a declarat dr. Andreea Moldovan.

Mesajele conspiraţioniştilor, un factor de creştere a mortalităţii

Există deja un fenomen pe internet întreţinut de medici esteticieni, stomatologi sau pur şi simplu persoane fără nicio pregătire medicală care recomandă, laudă sau încurajează oamenii să urmeze tratamente anti-COVID, de exemplu cu Ivermectină, un medicament de uz veterinar. 

Între promotorii unor astfel de tratamente-minune sunt dr. Adina Alberts (medic estetician) şi Olivia Steer (prezentatoare). Prima cere donaţii pe pagina de Facebook pentru a combate în continare campania oficială şi informaţiile autorităţilor sanitare, iar a doua scoate oamenii la protest faţă de „protocoalele criminale ale OMS” sau faţă de „măsurile guvernamentale ilogice”, susţinând că pacienţii mor din „complicitatea criminală a eroilor din linia întâi”.

Ivermectina, medicament cu toxicitate ridicată

Dr. Andreea Moldovan a explicat că Ivermectina nu este un tratament convingător ca eficienţă şi nu are indicaţii de utilizare în patologia umană. „Animalele care sunt sacrificate, după tratament cu antibiotic, au interdicţie de a li se consuma produsele (n.r. – carnea) timp de 7 zile. Pentru Ivermectină (interdicţia – n.r.) este de 28 de zile. Deci, clar este un medicament cu toxicitate pentru organismul care îl primeşte. Chiar dacă au circulat multe studii pe net, nu este recomandat în tratamentul infecţiei COVID. Nu îl luaţi, pentru că este un medicament care nu vă ajută, ci doar poate să întârzie acea prezentare la medic”, avertizează dr. Andreea Moldovan.
Medicul a făcut un apel la colegii ei ca fiecare să se rezume la specialitatea lui.
„Fiecare dintre noi (n.r. – medicii) trebuie să facă ceea ce ştie să facă. Eu nu o să repar niciodată o maşină, pentru că nu mă pricep. La fel cum nu voi opera în sfera ORL, pentru că nu ştiu să operez în sfera ORL. Pe de altă parte, ceea ce stăpânesc este partea de boli infecţioase. Îi rog pe cei care ştiu să trateze COVID-19 să o facă pe protocol, pe ghid, pe tot ce trebuie. Cei care nu au această competenţă şi care nu se bazează pe dovezi medicale clare, ştiinţifice, să nu o facă, pentru că fac mai mult rău. Aş vrea să ne gândim la acele flyere cu tratamente care circulă şi care sunt mai mult decât frumos redactate. În ele sunt o grămadă de medicamente recomandate care nu au efect. Pe cele care nu au efect le poţi lua ca placebo. Problema este că printre aceste medicamente se strecoară şi unele care pot avea efecte adverse redutabile asupra unui organism deja afectat de infecţie”, a mai spus medicul.

Conspiraţioniştii, responsabili moral pentru îmbolnăviri

Confruntat cu susţinerile aberante ale Oliviei Steer, dr. Radu Ţincu – medic primar ATI la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti – spune că fiecare rând scris de anti-vaccinistă derivă dintr-o teorie a conspiraţiei. 
„De la un capăt la altul, toată această poveste este o conspiraţie, este ireală, este o fabulaţie a tuturor, e un delir care ne-a cuprins pe toţi, că nu există această boală. (…) În mod clar este o instigare şi toată lupta de a încerca stăpânirea pandemiei poate fi dusă în derizoriu de astfel de declaraţii publice, care creează dezorientare în rândul populaţiei şi sunt şi false. Ca să spui că la ATI, unde pacienţii primesc oxigen sau sunt ventilaţi mecanic, ei se asfixiază este un lucru fals. Este total invers, oamenii sunt aduşi pentru că nu mai pot să respire şi au nevoie de asistenţă respiratorie şi suport respirator. (…) Acest tip de mesaj dat în spaţiul public nu face decât să crească mortalitatea. Aceste persoane, dincolo de partea legală, sunt responsabile din punct de vedere moral de cei care se îmbolnăvesc pentru că le urmează sfaturile”, a declarat dr. Radu Ţincu.

Vacanţe vândute la pachet cu teste false

Poliţiştii au făcut, ieri, percheziţii la sediul unei agenţii de turism din Bucureşti, într-un dosar privind zădărnicirea combaterii bolilor. Firma ar fi vândut, pe lângă pachete turistice, şi certificate de teste COVID-19 negative falsificate.
11 persoane care, pe lângă pachetele turistice pentru vacanţele în străinătate, ar fi beneficiat şi de adeverinţe medicale falsificate care arătau că nu erau infectate cu SARS-CoV-2, au fost identificate de Poliţia Capitalei. Anchetatorii au deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi pentru fals în înscrisuri în acest caz. La sediul companiei au fost făcute percheziţii şi au fost ridicate documente. Administratorul agenţiei de turism care este bănuit de aceste fapte penale a fost dus la audieri. Testele false ar fi fost vândute împreună cu pachete de vacanţă începând din luna ianuarie. Mai multe destinaţii turistice permit intrarea străinilor doar în baza unui test COVID negativ. Pe adeverinţele false apare numele unei clinici medicale din Tulcea, dar reprezentanţii acesteia spun că nu au nicio legătură cu agenţia de turism.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.