Valeriu Gheorghiță, despre condiţiile renunţării la masca de protecţie. Când vom scăpa de ea

Una dintre măsurile și restricțiile de care românii sigur abia așteaptă să scape este obligativitatea purtării măștii. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat care sunt condiţiile renunţării la masca de protecţie.

Valeriu Gheorghiță, despre condiţiile renunţării la masca de protecţie

Valeriu Gheorghiță a explicat care sunt condiţiile renunţării la masca de protecţie. Coordonatorul campaniei de vaccinare a dezvăluit că autoritățile vor începe să se gândească la „beneficii” abia după ce în jur de 35 de procente din populație vor avea ambele doze de vaccin făcute. Cât despre momentul în care vom scăpa de mască, propunerea ar putea fi făcută după ce se depășește pragul de 10 milioane de români imunizați. Până atunci, însă, o soluție de compromis ar putea veni tocmai din Statele Unite ale Americii.

„De la peste 35% persoane vaccinate cu două doze am putea să ne gândim la beneficii, dar trebuie să ne uităm la mai mulți indicatori. Eu cred că la masca de protecție se va renunța ultima oară. Adică după ce avem peste 10 milioane de persoane vaccinate. Iar când o sa avem peste 5 milioane de persoane vaccinate, îi voi propune premierului Cîțu ce se întâmplă acum în SUA: în grupurile mici, vaccinate, să nu se mai poarte masca”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Așadar, pragul de zece milioane de români imunizați ar putea însemna renunțarea la purtarea măștii, însă, spune Valeriu Gheorghiță, ar trebui să devină o măsură de protecție personală folosită în fiecare sezon rece.

„Masca de protecție ne protejază nu doar față de infecția cu SARS-COV-2, ci pentru toate celelalte infecții care se transmit pe cale respiratorie. Cred că este o măsură de protecție personală pe care trebuie să o avem în vedere de acum înainte, în fiecare sezon rece. Când vorbim de viroze, când vorbim de sezon de gripă trebuie să folosim acest mijloc de protecție personală și de protecție a celor din jurul nostru”, a conchis acesta.

Restrictii dure, impuse de duminica. Ce nu vor mai avea voie sa faca romanii
Masca de protecție, folosită în fiecare sezon rece

Noutăţi în campania de vaccinare

În timpul conferinței de presă de marți, medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat o serie de schimbări în campania națională de vaccinare. Potrivit acestuia, persoanele aflate pe lista de așteptare pentru vaccinare vor primi o singură notificare, nu trei, cum se întâmpla până acum, și vor avea la dispoziție 24 de ore pentru a confirma programarea. În cazul în care nu o va face, se va trece la următoarea persoană de pe acea listă. Începând din data de 10 aprilie, cei înscriși pe aceste liste vor putea să vadă exact câte alte persoane se află în fața lor.

„Un alt element important este legat de estimarea timpului de aşteptare al persoanelor înscrise pe lista de aşteptare, din data de 10 aprilie va fi afişat pe platforma de programare pentru fiecare persoană care se află în lista de aşteptare câte persoane se află înscrise în faţă şi de asemenea care este capacitatea de vaccinare zilnică în centrul de vaccinare pentru care persoana respectivă a optat, aşa încât putem să estimăm foarte uşor câte persoane se află în faţă şi câte se vaccinează în fiecare zi şi astfel putem să deducem care este timpul mediu de aşteptare, ţinând cont că pot exista variaţii chiar de la o perioadă la alta pentru aceeaşi persoană în funcţie de categoria de prioritizare din care fac parte persoanele care se pot înscrie ulterior în lista de aşteptare, ţinând cont că pe lista de aşteptare notificarea respectă prioritizarea conform strategiei”, a transmis Valeriu Gheorghiţă.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.