Ultimul evreu din Afganistan a părăsit ţara. Cum a fost convins să plece VIDEO

Times of Israel a publicat imagini obţinute de televiziunea publică israeliană Kan, care îl arată pe Zebulon Simantov, 62 de ani, într-un autobuz care trece printr-o zonă periculoasă controlată de talibani.
Simantov s-a născut în oraşul vestic Herat şi este o personalitate locală în Afganistan, fiind cunoscut pentru tarifele piperate cerute pentru interviurile acordate jurnaliştilor. El a refuzat de-a lungul anilor să plece din ţara pe care o numeşte patria sa.
El a rămas singurul evreu din Afganistan după moartea vecinului şi duşmanului săi Isaak Levi, care a murit în 2005 şi cu care a împărţit câţiva ani o clădire derăpănată a unui sinagogi din Kabul. Cei doi s-au certat în timpul primei conduceri talibane, prilej cu care militanţii i-au arestat şi bătut pe amândoi. Levi l-a acuzat pe Simentov de furt şi spionaj, în timp ce acesta din urmă a susinut că vecinul său închiriază camere prostituatelor. Talibanii au confiscat atunci un pergamnet străvechi al torei, care n-a mai fost găsit după ce au fost înlăturaţi de la putere în 2001.
Simentov, proprietarul unui fast-food, respecta restricţiile alimentare evreişti şi se ruga în ebraică.
„A fost convins să plece la îndemnurile disperate ale vecinilor care l-au rugat să le ia şi copiii cu el pentru că se află şi ei în pericol. El nu s-a îngrijorat din pricina talibanilor, ci a Statului Islamic şi a Al-Qaeda. Ei sunt demenţii care apar acum după o zi pe alta. Îi este frică de ei”, spune Moti Kahana, un om de afaceri americano-israelian, proprietarul companiei private de securitate care s-a ocupat de extragerea lui. Cel care s-a aflat însă în spatele operaţiunii de salvare este Moshe Margaretten, un evreu ultraoortodox american, scrie Times of Israel.
„Moshe Margaretten, te rog să ma duci la New York”, se aude Simantov în înregistrarea video.

למי שפספס, הכתבה שלי ושל @Yoav__Zehavi מ-#חדשותהערב של @kann_news עם התיעודים הבלעדיים מעזיבתו של זבולון סימן טוב היהודי האחרון באפגניסטאן, כולל תיעוד שלו היום אחרי שחצה את הגבול עם עוד עשרות אפגנים למדינה שכנה בדרכו כך נראה לארה”ב @motikahana pic.twitter.com/2wTMlX0WyC

— roi kais • روعي كايس • רועי קייס (@kaisos1987) September 7, 2021

Kahana povesteşte că a încercat să-l scoată pe Simantov în timpul evacuărilor americane, dar el a tot refuzat să plece pentru că nu voia să ajungă în Israel, unde îl aşteptau probleme legale. De ani de zile, Simantov refuză să-i acorde divorţul soţiei sale care trăieşte în Israel.
„Două săptămâni am făcut pe psihiatrul lui, rugându-mă de el zilnic, în timp ce vecinul lui traducea”, a spus Kahana, percizând că a luat legătura cu autorităţile americane şi israeliene pentru a-i oferi o locuinţă.
În 2013, într-o peşteră din nordul Afganistanului au fost descoperite manuscrise ebraice ce atestă o comunitate evreiască înfloritoare care a existat în această ţară acum 1.000 de ani.
La finele secolului XIX Afganistan adăpostea circa 40.000 de evrei, mulţi dintre ei evrei iranieni care voiau să scape de convertirile forţate la islamul şiit din ţara lor. Exodul în Israel, după întemeierea acestui stat în 1948, a dus la declinul accentuat al comunităţii evreieşti din Afganistan.
În ultimul interviu acordat pentru AP, în 2009, Simentov a spus că ultimele familii de evrei  au părăsit Afganistanul după invazia sovietică din 1979.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.