Un bărbat căruia i-a fost secționată complet măduva spinării a reușit să meargă din nou. Implantul dă speranţe persoanelor cu handicap

Pe măsură ce știința se împletește cu medicina, iar progresele se fac într-un rimt accelerat, cei care au afecțiuni considerate până acum fără leac au tot mai multe motive să privească cu speranță spre viitorul nu foarte îndepărtat. Recent, o premieră absolută înseamnă șansa la o viață normală. Un bărbat căruia i-a fost secționată complet măduva spinării a reușit să meargă din nou, datorită unui implant dezvoltat de o echipă de elvețieni.

Dispozitivul care i-a redat picioarele unui bărbat căruia i-a fost secționată complet măduva spinării

Acum cinci ani, un accident de motocicletă îl condamna pe italianul Michel Roccati la o viață legată de un scaun cu rotile. El avea măduva spinării complet secționată și nu își mai putea simți deloc picioarele, iar șansele ca el să mai meargă vreodată erau nule.

Însă în momentul în care medicina face echipă cu tehnologia, se pot produce miracole. Recent, Roccati a putut să facă primii săi pași, datorită unui implant dezvoltat de o echipă de cercetători elvețieni. Dispozitivul electric i-a fost atașat chirurgical la coloana vertebrală.

Este o reușită personală incredibilă și o premieră absolută, fiind primul caz al unui pacient cu măduva spinării complet secționată care a putut să meargă liber din nou.

Dispozitivul a fost folosit înainte și în cazul unui alt bărbat, tot paralizat, acesta reușind chiar să devină tată. Datele au fost publicate în revista „Nature Magazine”, scrie BBC.

Michel Roccati

Cum funcționează implantul

Echipa care a creat implantul a subliniat că nu ar trebui să fie perceput ca un leac pentru leziunile coloanei vertebrale, adăugând că tehnologia este încă prea complicată pentru a fi utilizată în viața de zi cu zi, dar o consideră totuși un pas important pentru îmbunătățirea calității vieții.

Dispozitivul funcționează asemenea unui „releu”. Când se produce  fractură la nivelul coloanei, conexiunile nervose sunt întrerupte, moment în care cipul va prelua sarcina de a transmite semnalele nervoase de la creier la picioare.

În ceea ce privește descoperirea unui „leac” pentru acest tip de leziuni, răspunsul are cele mai mari șanse să fie găsit cu ajutorul celulelor stem, care se află încă într-o fază incipientă de testare.

Un grup de cercetători din Israel a făcut progrese încurajatoare, ajutând șoareci paralizați să meargă din nou, după o serie de implanturi ale măduvei spinării. Oamenii de știință care au lucrat la aceste studii susțin că sunt la mai puțin de trei ani distanță de a face același lucru și pentru oameni în studiile clinice.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.