Uniunea Europeană răspunde „dur” după amenințările Rusiei. Discuțiile eșuate au dat naștere unor noi controverse internaționale

Discuțiile diplomatice de la Geneva, Bruxelles și Viena, la OSCE, dintre Rusia și Occident pentru a dezamorsa riscul unui conflict în Ucraina au fost un eșec. În timpe ce Moscova a avertizat că așteaptă un răspuns pentru cererile sale săptămâna viitoare, NATO a spus că nu va răspunde „santajului” Rusiei. În acest context, Occidentul a început să pregătească sancțiuni împotriva Moscovei.

Uniunea Europeană pregătește sancțiuni împotriva Rusiei

După încheierea celei de-a treia runde de negocieri dintre SUA-Rusia-NATO, minitrul de Externe polonez a atras atenția că nu a existat niciodată în ultimii 30 de ani un risc așa mare de război în Europa, după ce Rusia a adunat 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, iar NATO și aliații săi  se tem că va invada această țară.

Europenii încă mai speră că îl vor convinge pe Vladimir Putin să-și retraga trupele prin dialog diplomatic, deși Moscova a spus că nu vede niciun motiv pentu a se așeza din nou la masa negocierilor. Însă, sunt gata să recurgă și la alte metode și au început să pregătească sancțiuni „dure” împotriva Rusiei pentru a „descuraja și a-și susține credibilitatea în fața SUA”, notează Le Figaro.

Rusia ar putea fi sancționată de UE.

Vrem să descurajăm Rusia, vrem să luăm o hotărâre colectivă de a acționa și de a face în așa fel ca UE să se facă auzită”, a declarat șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, la reuniunea miniștrilor de Externe ai UE, de la Brest, Franța.

Sancțiunile sunt pe masă. Convingerea este că riscul intervenției ruse în Ucraina este real și trebuie să fim pregătiți să reacționăm. Nu ar trebui să ne ia săptămâni ca să ne punem de acord, așa cum a fost în cazul anexării Crimeei în 2014”, a declarat un alt ministru.

Democrații din Senatul american au prezentat un proiect de lege cu sancțiuni împotriva Rusiei și a lui Vladimir Putin, dacă va recurge la o ofensivă militară împotriva Ucrainei.

Ucraina, atacată cibernetic

Atacul cibernetic de vineri împotriva mai multor site-uri guvernamentale din Ucraina a confirmat îngrijorările europenilor cu privire la intențiile Rusie, după ce Kievul a avertizat de luni de zile că Moscova adună zeci de mii de trupe la granița sa.

Este extrem de îngrijorător. Un atac cibernetic poate precede activitățile militare”, a comentat ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg. 

„Este exact genul de lucru de care ne temem. Trebuie să fim foarte fermi în răspunsul nostru față de Rusia și să spunem că, dacă există atacuri împotriva Ucrainei, vom fi foarte duri și foarte puternici în răspunsul nostru”, a insistat ministrul suedez Ann Linde.

Rusia cere Occidentului garanții de securitate, să oprească extinderea NATO în țările ex-sovietice și să interzică aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.