Valentin Vasilescu: Ofensiva terestră a armatei ruse după 48 de ore de la declanșarea ei

Reproducem un interesant  (ca întotdeaună!) comentariu al expertului militar român, Valentin Vasilescu, despre operațiunea specială a Rusiei în Ucraina, apărut în publicația în limba franceză reseauinternational.net (L’offensive terrestre de l’armée russe 48 heures après son déclenchement).

Câștigarea supremației aeriene a avut loc după 2-3 ore de la declanșarea operației militare speciale a armatei ruse, după care a urmat etapa terestră. Între planificarea operației trupelor de uscat ruse și cea a SUA la invazia Irakului, există o mare diferență, anume o viteză de înaintare mult mai mică. Vă mai amintiți imaginile spectaculoase, transmise de telecanalul CNN, cu blocuri de locuințe din Bagdad, pulverizate de explozii ? Spre deosebire de SUA, Rusia nu-și permite să lovească cu orice preț și să facă victime colaterale în rîndul civililor ucrainieni.
Rusia a constituit patru grupări operative terestre, compuse din mai multe unități de arme întrunite, destinate să acționeaze pe patru direcții ofensive : Kiev, Harkov, Donbas și Crimeea.
1. Pe direcția ofensivă Kiev, elementul surpriză l-a constituit desantul de la bordul a 180-190 de elicoptere Mi-8, escortate de 12 elicoptere de atac Ka-52. Acestea au trecut granița, pătrunzînd la 70 km în spatele liniilor de apărare ucrainiene și au debarcat un batalion de forțe speciale ruse la Gostomel, aflat la 15 km nord de Kiev. Acest batalion s-a îndreptat spre aeroportul Antonov din localitate, punînd stăpînire pe el și neutralizînd sistemele de apărare anti-aeriană, dispuse în nordul Kievului. Pe timpul primei nopți de război, trupele rusești venite din Belarus au făcut joncțiunea cu desantul aerian de la Gostomel. Ulterior trupele ruse au ajuns la periferiile Kievului, înconjurîndu-l din toate direcțiile. Obiectivele politico-administrative ale Ucrainei sunt în centrul orașului și trebuie cucerite. Dar ucrainienii și-au dispus artileria și lansatoarele de rachete printre blocuri, așadar trupele ruse trebuie să lupte în condiții dificile. Evitînd să distrugă clădirile și să rănească sau omoare civilii ucrainieni.
2. Pe direcția ofensivă Harkov, înaintarea trupelor rusești s-a oprit, datorită apărării pregătite din timp în interiorul localității, cu cantități mari de rachete anti-tanc. Comandanții ruși au decis să nu angajeze lupta în al doilea oraș din Ucraina, ca număr de locuitori, datorită posibilității victimelor colaterale. Așa că au ocolit Harkovul, pe la Sumi, avînd ca misiune imediată ajungerea la Poltava și apoi malul rîului Nipru. Misiunea ulterioară fiind înaintarea spre Kiev. Dar a lăsat forțe de încercuire la periferiile orașului, pentru a blocarea militarilor ucrainieni în Harkov.
3. Pe direcția ofensivă Donbas acționează milițiile LDNR. Misiunea lor imediată este aceea de a ține angajate în zonă trupele ucrainiene de pe frontul din Donbas și a manevra coordonat cu o puternică grupare mobilă blindată a Rusiei, care a trecut granița la nord de Luansk. Misiunea ulterioară constă în închiderea încercuirii la Sievierodonețk, a grupării NORD ucrainiene, care acționează în zona Lugansk.
4. Pe direcția ofensivă Crimeea,dispozitivul ucrainian a fost mai rarefiat, sprijinul cu foc asigurat de elicopterele de atac a fost mai puternic, ceea ce a permis trupelor ruse să avanseze mai rapid. Armata rusă a trecut granița în Ucraina, din Crimeea și a blocat orașul Herson, preluînd controlul asupra punctelor de trecere peste Nipru, în amonte de Herson pe o distanță de 60 km. Ca și Harkovul, Hersonul a fost încercuit, trupele ruse continuînd înaintarea spre vest, către Nikolaev și nord-est, către Melitopol pe care l-au preluat fără luptă. Misiunea ulterioară fiind aceea de a face joncțiunea cu milițiile LNDR la Mariupol și încercuirea grupării SUD ucrainiene, care acționează în zona Donețk.
5. O acțiune separată a marinei militare ruse a constituit-o ocuparea Insulei Șerpilor din marea Neagră, aflată la 35 km de țărmul României, cu dimensiunea unui teren de fotbal. Insula nu oferă niciun adăpost la un atac dinspre mare, cei 82 de grăniceri ucrainieni, înarmați cu puști și puțină muniție, au preferat să se predea marinarilor ruși. Sistemele de cercetare amplasate pe Insula Șerpilor permit controlarea vestului mării Negre și a scutului antibalistic de la Deveselu, aflat la o distanță de 470 km.
Concluzii
A. Armata rusă a evitat eroarea germanilor din al 2-lea război mondial, de la Stalingrad, care au luptat în interiorul orașului, cucerind clădire cu clădire. Armata rusă a plasat forțe de blocare la periferia localităților ucrainiene, pregătite pentru guerila urbană, grosul trupelor ruse ocolind și mergînd mai departe.
B. Fluviul Nipru curge de la nord la sud, împărțind Ucraina în 2 părți. În prima zi de luptă, gruparea Crimeea a armatei ruse a ocupat multe poduri peste Nipru, în partea de sud a Ucrainei. Acest fapt deschide armatei ruse un spațiu de manevră larg, printr-o zonă lipsită de unități militare ucrainiene. Rușii se vor deplasa foarte repede spre Odessa și de acolo spre nord, despresurînd contingentul rusesc din Transnistria. De acolo militarii ruși se pot îndrepta spre Kiev și Lvov.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.