Veste tristă pentru lumea academică! A murit academicianul Răzvan Theodorescu!

Veste tristă pentru lumea academică! A murit academicianul Răzvan Theodorescu!

Luni, 6 ianuarie,  2023,  a murit academicianul Răzvan Theodorescu.

Vicepreședintele Academiei Române și-a dat ultima suflare în Spitalul Floreasca din Capitală. Răzvan Theodorescu, avea vârsta de 83 de ani.

Născut la 22 mai 1939, la București, academicianul Emil Răzvan Theodorescu ( fost  istoric de artă și politician român), a fost membru titular al Academiei Române (din  anul 2000) și vicepreședinte al acesteia (din 20 aprilie 2018, reales la 4 mai 2022).

Regretatul academician a  fost senator din partea PSD în legislatura 2000-2004 și  totodată ministru al culturii.

Biografie: 

A fost șeful Catedrei UNESCO de Studii Sud-Est Europene a Universității de Arte din București, Ministru al Culturii și Cultelor și senator (2000 -2008), precum și Ambasador Național al programului ONU „Alianța Civilizațiilor“.

Din 2010, a fost coordonator la Școala postdoctorală a Academiei Române, specializarea „Valorificarea identităților culturale în procesele globale“.

Specializat în istorie, istoria artei și bizantinologie, a fost membru al mai multor academii, printre care Academia Europeană de Științe, Arte și Litere și Academia de Științe din New York.

În data de 9 februarie 1990, Răzvan Theodorescu a fost numit în funcția de președinte al Radioteleviziunii Române, pentru ca la 14 decembrie 2004  să fie numit în funcția de membru în Colegiul Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

În ianuarie 2007 academicianul a fost ales membru în două academii din sud-estul Europei: Academia albaneză și Academia macedoneană.

În 2008 a fost desemnat ambasador al Alianței Civilizațiilor pentru România.

Este membru al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR) și totodată  laureat al Premiului Herder (1993), fiind distins cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor.

 Ne exprimăm regretul față de această pierdere incomensurabilă pentru lumea academică românească , cât și  pentru întreaga noastră națiune.

Dumnezeu să-l odihnească!

Luni, 6 ianuarie,  2023,  a murit academicianul Răzvan Theodorescu. Vicepreședintele Academiei Române și-a dat ultima suflare în Spitalul Floreasca din Capitală. Răzvan Theodorescu, avea vârsta de 83 de ani. Născut la 22 mai 1939, la București, academicianul Emil Răzvan Theodorescu ( fost  istoric de artă și politician român), a fost membru titular al Academiei Române […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/veste-trista-pentru-lumea-academica-a-murit-academicianul-razvan-theodorescu/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=veste-trista-pentru-lumea-academica-a-murit-academicianul-razvan-theodorescu
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 6 februarie 2023 21:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.