Vezi care sunt regulile ce trebuie respectate pe teritoriul Bulgariei, atunci când sunteți la volan, ca să nu primiți amendă sau să vi se ridice autoturismul!

Vezi care sunt regulile ce trebuie respectate pe teritoriul Bulgariei, atunci când sunteți la volan, ca să nu primiți amendă sau să vi se ridice autoturismul!

Vă vom da câteva din regulile ce trebuie neapărat respectate atunci  când ești la volan, mergi cu mașina în vacanță, pe teritoriul Bulgariei…

În Bulgaria se circulă cu  50 km/h în oraș, 90 km/h în afara orașului, cu 120 km/h pe autostrăzi și 140 km/h pe drumurile expres.

Va trebui să încetinești  la viteza de  50 km/h, înainte de a intra într-un oraș pentru că în astfel de locuri există adesea radare sau poliție de serviciu.

Ce amenzi riști dacă mergi cu mașina în vacanță și nu respecți indicatoarele

                                         În orașe:

• Depășirea vitezei cu până la 10 km/h: 20 BGN (10.20 euro)

• Depășirea vitezei cu 11-20 km/h: 50 BGN (25.50 euro)

• Depășirea vitezei cu 21-30 km/h: 100 BGN (51 euro)

• Depășirea vitezei cu 31-40 km/h: 400 BGN (204 euro)

• Depășirea vitezei cu 41-50 km/h: 600 BGN (307 euro)

• Depășirea vitezei cu peste 50 km/h: 700 BGN (357 euro), suspendarea permisului pentru 3 luni

                                    În afara orașelor:

• Depășirea vitezei cu 31-40 km/h: 300 BGN (153 euro)

• Depășirea vitezei cu 41-50 km/h: 400 BGN (204 euro)

• Depășirea vitezei cu peste 50 km/h: 600 BGN (307 euro)

Amenda crește cu 50 BGN (25.50 euro) pentru fiecare 5 km/h suplimentari peste 50 km/h.

În cazul unei depășiri repetate a vitezei în decurs de un an, suma amenzii se dublează. În cazul încălcărilor sistematice (de trei sau mai multe ori într-un an), permisul de conducere poate fi suspendat sau revocat.

O vignetă (taxă obligatorie pentru drumuri) este necesară pentru toate vehiculele care circulă pe majoritatea drumurilor din țară. Aceste drumuri sunt marcate cu un semn special.

Majoritatea mașinilor de închiriat au vignete electronice și nu trebuie să le cumperi separat. Înainte de călătorie, verifică cu compania de închirieri sau pe bgtoll.bg dacă mașina de închiriat are o vignetă valabilă. Amenda pentru autoturisme este de 300 BGN (153 euro).

Toți pasagerii trebuie să poarte centurile de siguranță în timp ce conduc, amenda este de 50 BGN (25.50 euro).

Copiii sub 3 ani pot călători pe scaunul din față într-un sistem special de reținere pentru copii, cu airbag-ul pasagerului din față dezactivat. Copiii de 3-12 ani și mai mici de 150 cm înălțime trebuie să călătorească numai pe scaunul din spate într-un sistem de reținere pentru copii. Penalizarea este de 50 BGN (25.50 euro).

Fazele scurte sau luminile de zi trebuie să fie întotdeauna aprinse în timpul zilei, amenda este de 20 BGN (10.20 euro).

Șoferii pot folosi telefoanele doar pentru a efectua sau primi apeluri printr-un sistem hands-free, amenda este de 50 BGN (25.50 euro).

Mașinile aflate în interiorul unui sens giratoriu au prioritate față de orice mașină care intră în sensul giratoriu, cu excepția cazului în care se specifică altfel pe semn.

Acordați prioritate pietonilor pe trecerile de pietoni. Amenda este de 100 BGN (€51). În cazul unei infracțiuni repetate, amenda este de 200 BGN (102 euro) și suspendarea permisului pentru o lună.

              Penalizări pentru conducerea sub influența alcoolului:

• 0.5‰ – 0.8‰ — 500 BGN (256 euro), suspendarea permisului pentru 6 luni.

• 0.8‰ – 1.2‰ — 1,000 BGN (511 euro), suspendarea permisului pentru 12 luni.

În cazul unei infracțiuni repetate, penalizarea crește.

                          Cum să te comporți cu poliția rutieră

Ofițerii de poliție bulgari opresc adesea mașinile doar pentru a verifica documentele, la fel cum se întâmplă în România.

Trebuie să ai următoarele documente: permisul de conducere, certificatul de înmatriculare a vehiculului, asigurarea, certificatul de inspecție tehnică și contractul de închiriere dacă conduceți o mașină închiriată.

Nu trebuie să arăți vigneta deoarece poliția o poate verifica în baza lor de date.

Nu este o idee bună să încerci să mituiești un ofițer de poliție deoarece acest lucru poate duce la o penalizare.

                                    Plata amenzilor

Dacă ofițerul de poliție a emis un proces-verbal de constatare a contravenției (PCN), poți plăti amenda personal la bancă, la oficiul poștal, la punctele de transfer de bani etc. Este mai bine să păstrezi chitanța de plată pentru o perioadă de timp.

Efectuează plata doar în contul indicat pe PCN. Nu plăti ofițerului de poliție în numerar deoarece este interzis.

Amenzile de la camerele de supraveghere sunt postate pe site-ul Ministerului de Interne după un timp. Compania de închirieri te va notifica despre datorie, va furniza dovada contravenției cu data exactă și va oferi opțiuni de plată disponibile.

                                  Stilul de conducere local

Localnicii conduc destul de agresiv, adesea depășind viteza și efectuând depășiri în locuri interzise. Așa că fii atent și cedează-le trecerea acestor șoferi imprudenți.

Secțiunile periculoase ale drumului nu sunt întotdeauna marcate cu semne de avertizare.

Camerele de supraveghere a vitezei nu sunt întotdeauna marcate cu semne de avertizare. Trebuie să respecți limita de viteză peste tot.

În zonele rurale, încetinește înainte de a ieși de pe drumul principal pe un drum secundar.

Semnele rutiere sunt majoritar în chirilică și latină. Regiunile izolate pot avea semne rutiere doar în chirilică.

Stilul de conducere din Bulgaria este cu siguranță neobișnuit, dar nu e foarte diferit de cel din România. Cel mai bine este să conduci prudent, cu atenție, astfel încât să vezi toate semnele și să te informezi despre regulile generale pe care trebuie să le respecți.

                                  Cum e parcarea în Bulgaria

În orașele mari, va trebui cel mai probabil să plătești pentru parcarea pe străzile publice. Parcarea publică este marcată cu Zone Albastre și Zone Verzi, fiecare având reguli specifice și tarife diferite.

Dacă parchezi ilegal, ești supus unei amenzi și mașina poate fi blocată sau ridicată. Sunt mulți polițiști care verifică parcările în jurul Sofiei și în marile orașe.

În Zonele Albastre, parcarea este gratuită duminica și în zilele de sărbătoare.

Condusul în orașe mari, precum Sofia, poate fi puțin dificilă, deoarece traficul devine greoi din cauza tramvaielor, autobuzelor, bicicletelor, zonelor pietonale etc.

Dacă vrei să stai doar în capitală, cel mai bine e să folosești transportul public sau să mergi pe jos peste tot.

Dar să ai o mașină poate fi foarte util dacă intenționezi să vizitezi alte orașe din Bulgaria, deoarece transportul public între orașe poate fi greu de utilizat.

Autostrăzile din Bulgaria sunt bune, însă condusul pe drumurile locale mai mici poate fie puțin mai dificil.

Ai benzinării la fiecare câțiva kilometri pe autostrăzi, așa că poți să faci pauze, să îți faci plinul sau să te oprești pentru o pauză.

 

Sursa: Pro Tv

Articolul Vezi care sunt regulile ce trebuie respectate pe teritoriul Bulgariei, atunci când sunteți la volan, ca să nu primiți amendă sau să vi se ridice autoturismul! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Vă vom da câteva din regulile ce trebuie neapărat respectate atunci  când ești la volan, mergi cu mașina în vacanță, pe teritoriul Bulgariei… În Bulgaria se circulă cu  50 km/h în oraș, 90 km/h în afara orașului, cu 120 km/h pe autostrăzi și 140 km/h pe drumurile expres. Va trebui să încetinești  la viteza de  50 km/h, înainte […]

Articolul Vezi care sunt regulile ce trebuie respectate pe teritoriul Bulgariei, atunci când sunteți la volan, ca să nu primiți amendă sau să vi se ridice autoturismul! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jipa Carmen
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/vezi-care-sunt-regulile-ce-trebuie-respectate-pe-teritoriul-bulgariei-atunci-cand-sunteti-la-volan-ca-sa-nu-primiti-amenda-sau-sa-vi-se-ridice-autoturismul/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 9 iulie 2024 15:13

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.