Vloggerii, bloggerii și youtuberii luați în vizor de ANAF. Încep controale ample

ANAF a demarat controale ample la creatorii de conținut care fac bani din activitatea online. Fiscu a decoperit că mulți din artiștii care își încarcă materialele în online nu plătesc taxe pentru veniturile pe care le fac din această activitate.

Vloggerii, bloggerii sau youtuberii vor fi aspru sancționați dacă se descoperă că nu au declarat veniturile pe care le au din online. Anul trecut, inspectorii ANAF au constatat că 35 de persoane care au obținut aproximativ 26,33 de milioane de lei nu și-au declarat veniturile. Unii artiști au anticipat că vor veni astfel de controale și au înființat firme.

“Noi avem o companie, eu cu asociatul meu, care facem producții video, vedem treaba mult mai serios, avem angajați. Este mult mai rentabil ca toți angajații să fie declarați și toate taxele să fie plătite. Pentru sumele care vin noi platim 16% TVA-ul clasic și 5% impozit pe profit. Asta este tot. Mi se pare absolut normal că creatorii de conținut să își plătească taxele, este un principiu democratic. În orice țară, din tot ce câștigi, o parte merge către stat.” a declarat Mircea Bravo pentru digi24.ro.

Actorul spune că veniturile din vizualizările pe youtube sunt foarte greu de declarat și prin urmare și mai greu de urmărit de către inspectorii ANAF.

“Cred că discuția este cu platformele mai mari. Plătesc pentru vizualizări și este un contract cadru în care tu nu mai poți negocia. Astea sunt mai greu de monitorizat pentru că vin de la o firmă din străinătate. Și nouă ne-a fost foarte greu să găsim un contabill care să ne ajute cum să ne declarăm veniturile din YouTube.” a mai spus Mircea Bravo.

Mircea Bravo

Declarația unică până pe 25 mai

Toate veniturile din drepturi de autor se taxează în funcție de ce anunță persoana respectivă în declarația unică. Dacă inspectorii descoperă că aceste venituri obținute din online nu au fost declarate pot merge până la blocarea conturilor pe lângă amenzi.

 “Dacă eu sunt o persoană fizică care mă ocup cu reclame, la diverse produse, de exemplu parfumuri, atunci trebuie să mă înregistrez la Registrul Comerțului și sunt obligat să țin contabilitate. Se va face o evaluare a supraveniturilor impozabile, persoana fizică depunde declarația unică până în 25 mai, iar până pe 25 mai va plăti impozitul pe venitul generat pe astfel de activități de reclamă și publicitate’, a declarat Adrian Bența, consultant fiscal.

ANAF anunță că se adaptează evoluției tehnologiei și verificã veniturile obținute din activități specifice mediului online, precum monetizarea publicării de conținut multimedia pe website-uri, rețele de socializare și platforme audio-video, sau din vânzarea de programe/aplicații software pe platforme dedicate.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.