Vor recupera elevii săptămânile de vacanță impusă? Primele explicații de la Ministerul Educației

După ședința de miercuri în care au fost decise noi restricții în România, Klaus Iohannis a anunțat că elevii din țară urmează să intre, de luni, 25 octombrie, într-o vacanță ce va dura două săptămâni. Cum și când se vor recupera orele? Ministrul Educației a oferit primele explicații.

Când se vor recupera cursurile din săptămânile de vacanță impusă?

„Vaccinarea oprește pandemia. Știu că sunt mulți care vă spun că nu este așa. (…) Dragi români, dacă vreți să terminăm cu această pandemie, dacă vreți să nu ajungeți la spital, vaccinați-vă. Doar așa scăpați de formele grave de boală. Până vă convingeți să vă vaccinați, este nevoie de restricții prin care putem să avem grijă de cei mai vulnerabili.

În mod normal, începând de luni, ar fi vacanță școlară pentru cei mici. S-a decis să fie valabilă și pentru gimnaziu și liceu, pentru două săptămâni”, a anunțat președintele, după ședința convocată miercuri la Palatul Cotroceni.

Așadar, elevii din România vor avea o vacanță impusă în următoarele două săptămâni. Întrebat cum și când se vor recupera orele pierdute, ministrul Educației a declarat că o decizie va fi luată doar după consultări cu elevii și profesorii.

„Vom vedea. Ne vom consulta cu elevii şi profesorii. Există mai multe variante. Nu vom lua o decizie înainte de revenirea din vacanţă.

Întâi să ştim că nimic nu ne împiedică să revenim la şcoală în 8 noiembrie şi apoi vom anunţa şi rezultatul consultărilor cu privire la structura anului şcolar. Din păcate, evoluţia epidemiologică nu este atât de predictibilă pe cât am avea nevoie în sistemul de învăţământ. Aşa că, vom decide pe nişte date certe (cât se poate), şi nu pe supoziţii, după 8 noiembrie”, a explicat ministrul Educației.

Sorin Cimpeanu

Sorin Cîmpeanu a făcut o precizare importantă: vacanța anunțată de Klaus Iohannis nu se aplică și afterschool-urilor.

Structura anului şcolar, respectiv stabilirea perioadei vacanţelor şcolare, nu are impact asupra activităţii afterschool-rilor, acestea fiind obligate să desfăşoare activităţile specifice cu respectarea strictă a normelor de protecţie sanitară. De asemenea, activitatea desfăşurată în cadrul acestora nu este asimilată cu activitatea didactică desfăşurată în cadrul unei unităţi de învăţământ”, a declarat Cîmpeanu.

Ce se întâmplă cu școlile private

În ceea ce privește școlile private, ministrul a explicat că Legea educaţiei reglementează aplicabilitatea planurilor cadru de învăţământ şi pentru unităţile de învăţământ particular, similar cu cele de stat, cu excepţia celor care învaţă după curriculum-ul altor state/registru special.

„Există legătură între structura anului şcolar şi planurile cadru. Astfel, pentru unităţile de învăţământ particular care funcţionează conform planurilor cadru de învăţământ aplicabile şcolilor de stat, structura anului şcolar este aceea stabilită prin ordinul de ministru.

Unităţile de învăţământ particular care funcţionează conform curriculumului specific altui sistem educaţional – 21 şcoli în România – au stabilită o structura diferită a anului şcolar”, a menţionat ministrul.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.