Atunci când morții se mișcă. Fostul inspector ONU s-a îndoit de implicarea Rusiei în evenimentele de la Bucia din regiunea Kiev

Scott Ritter, fost inspector ONU pentru supravegherea armelor de distrugere în masă irakiene, consideră că autoritățile ucrainene ar trebui mai întâi să ofere dovezi medicale înainte de a face declarații cu privire la evenimentele de la Bucia. 

„Oricine trage concluzii pripite bazate pe înregistrări video neverificate, primite de la cineva cunoscut pentru că face afirmații sălbatice de propagandă și nu așteaptă nicio confirmare, ar trebui probabil să înceteze să se mai numească jurnalist”, a spus Ritter, citat de TASS. 

Potrivit acestuia, datele expertizei medicale ar arăta ora decesului, cauza morții și dacă trupul neînsuflețit a fost mutat după deces. El a îndemnat partea ucraineană să răspundă la aceste trei întrebări pentru fiecare dintre cadavre și abia după aceea să caute responsabili. 

„Să vedem dacă partea ucraineană vine cu date medicale verificabile care să-i susțină acuzațiile”, a spus expertul, adăugând că până acum, Ucraina nu face decât „să răspândească literalmente dezinformare”. 

Ritter consideră că, în momentul de față, opinia publică este modelată de metodele războiului informațional, menit doar să prezinte Rusia într-o lumină negativă. El a adăugat că este necesar să așteptăm mai întâi rezultatele expertizei, „înainte de a numi vinovații”. 

Anterior, Ministerul Rus al Apărării a dezmințit acuzațiile de ucidere de civili în orașul Bucia, regiunea Kiev. Instituția a declarat că Forțele Armate Ruse au părăsit complet Bucia încă din 30 martie, iar filmările cu morții au apărut abia în a patra zi, când ofițerii SBU (Consiliul de Securitate al Ucrainei – n.r.) au ajuns în oraș. În plus, la 31 martie, primarul municipiului Bucia, Anatoli Fedoruk, în mesajul său video a confirmat că armata rusă a părăsit orașul, dar nu a vorbit despre morți. 

Foto: RIA Novosti

Ați comandat fake-news? Poftiți! 

Potrivit lui Rodion Miroșnik, consilier al șefului Republicii Populare Lugansk (LNR), înregistrarea video – o înscenare a victimelor presupuselor crime militare rusești care prind brusc viață – poate fi definită ca un exemplu al muncii companiilor de PR occidentale care promovează informații false despre ceea ce se întâmplă în Ucraina. 

„Filmarea în masă a „crimelor rusești” înscenate în orașele din apropierea Kievului. Banda rulantă funcționează, dar, periodic, dă și rateuri, ceea ce Occidentul, de alfel, nu observă… Sunt impresionați de „crimele” în sine și de prilejul de a striga în gura mare că rușii sunt criminali. Demascările ulterioare nu mai interesează pe nimeni, pot fi oricând respinse, fără a fi interesat de consecințe”, a menționat Miroshnik pe canalul său de Telegram. 

Consilierul șefului LNR a relatat că reprezentanții SUA au recunoscut ei înșiși că „cel puțin 150 de structuri de PR și companii de media occidentale cheie se ocupă de promovarea falsurilor despre situația din Ucraina”, iar senzaționalul videoclip din orașul Bucia este un exemplu viu al muncii lor. 

Imagini video realizate după retragerea militarilor ruși în orașul Bucia, regiunea Kiev, arată numeroși civili morți întinși pe drum. Cu toate acestea, utilizatorii atenți au observat că trupurile „morților” se mișcau, depărtându-și brațele și picioarele de roțile vehiculelor militare care treceau pe lângă ei. În plus, în oglinda retrovizoare, telespectatorii au văzut cum „cadavrul”, care zăcea nemișcat în urmă cu un minut, s-a ridicat de pe locul lui după ce mașina care făcea filmarea a trecut.

Scopul provocării

Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a povestit pe rețelele de socializare de ce, în opinia sa, a fost necesară povestea cu locuitorii orașului Bucia presupus împușcați de trupele ruse.

„Semnificația următoarei crime a „regimului de la Kiev” este sabotarea negocierilor de pace și escaladarea violenței”, a scris ea.

Zaharova a menționat că, la 4 aprilie, Rusia a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu provocarea armatei și radicalilor ucraineni de la Bucia. Însă inițiativă a fost respinsă de Marea Britanie.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.