BNR atrage atenția asupra riscurilor cu care se poate confrunta leul

BNR atrage atenția asupra riscurilor cu care se poate confrunta leul

La sfârșitul săptămânii trecute a fost publicată minuta ședinței de politică monetară a BNR care s-a desfășurat în data de 7 august. În aceasta se arată că, „riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb leu/euro ar putea însă să se reamplifice, au atenționat mai mulți membri ai Consiliului, făcând referiri atât la dimensiunea încă considerabilă a dezechilibrului extern și la incertitudinile crescute asociate procesului de consolidare fiscală în contextul execuției bugetare din semestrul I 2023, cât și la diferențialul în restrângere al ratei dobânzii interne față de țări dezvoltate, pe fondul ciclului de întărire a politicii monetare de către Fed și BCE, cu impact inclusiv asupra apetitul global pentru risc”.

Săptămâna aceasta, piețele își îndreaptă atenția către Jackson Hole (Texas) unde se va desfășura simpozionul organizat de Rezerva Federală, în perioada 24 – 26 august, la care vor participa șefii Băncii Centrale Europene, ai Băncii Angliei și ai Băncii Japoniei.

În aceste condiții, aversiunea față de risc s-a redus semnificativ, iar moneda națională s-a apreciat față de principalele valute.

Cursul euro a scăzut de la 4,9442 la 4,9416 lei, în timp ce culoarul de tranzacționare s-a îngustat la 4,94 – 4,9450 lei.

Indicii ROBOR au fost stabili iar mișcările din piață au fost marginale. Cel la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,40%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit de la 6,50 la 6,49% iar cel la 12 luni de la 6,66 la 6,65%.

După scăderea de vineri la 1,0845 dolari, euro a început săptămâna pe apreciere la 1,0869 – 1,912 dolari, iar cursul monedei americane a scăzut de la 4,9493 la 4,9319 lei.

Cursul francului elvețian s-a depreciat la 5,1547 lei iar cel al lirei sterline la 5,7732 lei.

Metalul galben se menținea sub pragul de 1.900 dolari și se tranzacționa în culoarul 1.886 – 1.894 dolari/uncie și a determinat scăderea prețului gramului de aur la 275,2425 lei.

Media monedei maghiare s-a apreciat la 382,76 forinți/euro, însă aceasta se află sub presiune, consecință a faptului că economia Ungariei se află în recesiune tehnică, cu o scădere consecutivă de patru trimestre. La rândul ei, moneda poloneză s-a întărit la 4,4768 zloți/euro.

Piața criptomonedelor a scăzut săptămâna trecută cu mai mult de 10%, tendință care s-ar putea prelungi. Bitcoin a scăzut la 25.905 – 26.199 dolari iar ether la 1.663 – 1.686 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

La sfârșitul săptămânii trecute a fost publicată minuta ședinței de politică monetară a BNR care s-a desfășurat în data de 7 august. În aceasta se arată că, „riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb leu/euro ar putea însă să se reamplifice, au atenționat mai mulți membri ai Consiliului, făcând referiri atât la dimensiunea încă considerabilă a […]


Autorul articolului Obiectiv Gr.
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://obiectivgiurgiu.ro/bnr-atrage-atentia-asupra-riscurilor-cu-care-se-poate-confrunta-leul/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://obiectivgiurgiu.ro/feed/
Titlu original ObiectivGiurgiu.Ro – cotidian de informație, opinie și atitudine civică
Data originala articol 21 august 2023 20:09

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.