Capitala, aproape de scenariul roşu. Ce şcoli se vor închide când incidenţa trece de 3 la mie

Nici bine nu au revenit elevii din București în bănci, că vor fi nevoiți să treacă foarte curând din nou la învățământul online. Decizia a fost anunțată de către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a venit cu detalii despre școlile care își vor închide foarte curând porțile. De vină este valul 5 al pandemiei, care amenință serios și țara noastră, după ce varianta sud-africană Omicron s-a răspândit alarmant în Europa.

Municipiul București, la un pas de scenariul roșu

Capitala este la un pas distanţă de scenariul roșu, când incidenţa trece de trei la mia de locuitori, aşa că peste 50 de şcoli riscă să pună lacăt pe uși chiar de luni. Unitățile de învățământ unde rata de vaccinare este mai mică de 60% se vor închide, amenință ministrul Educaţiei. Sorin Cîmpeanu le-a transmis directorilor care au o rată de vaccinare prea mică la ei în şcoală că vor fi demiși, așa că profesorii încep să se mobilizeze mai mult. Astfel, Inspectoratul Şcolar speră că, până săptămâna viitoare, rata de vaccinare va crește.

Zeci de școli s-ar putea închide

Peste 52 de şcoli din Bucureşti şi aproape 3000 din ţară vor trece la cursuri online, de săptămâna viitoare, dacă incidenţa va fi mai mare de trei şi dacă rata de vaccinare în rândul profesorilor este mai mică de 60%. În total, este vorba de aproape 20% dintre şcolile din România.

„Școlile unde procentul profesorilor vaccinaţi este sub 60%, iar incidența din localitate este peste 3% vor trece în online. Repet, şcolile care îndeplinesc două condiţii simultan – rata de vaccinare mai mică de 60% şi funcţionează într-o localitate în care rata de infectare este mai mare de 3 la mie”, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Cum invata elevii in scenariul rosu

Decizia este contestată de părinți

În Ilfov, nouă localităţi sunt deja în scenariul roşu. Însă, părinţii nu au primit nicio veste și nu știu la ce să se aștepte. Vineri va fi ziua finală de referinţă. Decizia de a se închide unitățile de învățământ nu este privită cu ochi buni de către părinți.

„Nu aş fi de acord. Trebuie să fie fizic la şcoală. Suntem pe grupul cu doamna, presupun că o să ne anunţe dânsa”, a declarat un părinte pentru Observator.

Profesorii sunt forțați să se vaccineze

Totuși, singura şansa ca şcolile să rămână deschise este ca profesorii să se imunizeze anti-Covid în număr cât mai mare. Directorii fac acum eforturi mari să îi convingă.

„Nu cred că este normal ca directorii să fie daţi afară, suntem adulţi şi fiecare ştie ce avem de făcut. Nu cred că stă în puterea directorului să mă convingă pe mine sau nu(n.r. – să mă vaccinez)”, a spus Geta Şerban, învăţătoare în Capitală.

Inspectoratul Școlar din București este de părere că rata de vaccinare în rândul profesorilor va crește până săptămâna viitoare.

„Noi apreciem că în cursul acestei săptămâni rata de vaccinare va mai creşte. Multe sunt aproape de pragul de 60 la sută. Doar că sunt multe cazuri de profesori nevaccinaţi care au trecut prin boală în ultimele trei luni”, a explicat Mihaela Ştefan, inspectorul general şcolar din Bucureşti.

În ce condiții va trece o clasă la învățământul online

O întreagă clasă va trece la cursurile online dacă un singur elev este confirmat pozitiv cu un test PCR sau antigen rapid. Toată unitatea de învățământ se va închide, dacă un procent de 50% din numărul claselor sau al grupelor este afectat de îmbolnăvirile cu noul coronavirus.

Lista școlilor și grădinițelor din București cu rată de vaccinare sub 60% poate fi citită online AICI.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.