Care este costul obligatoriu, a asigurări locuinţei în 2024. Ce amendă riscă cei care nu-și încheie polița… 

Care este costul obligatoriu, a asigurări locuinţei în 2024. Ce amendă riscă cei care nu-și încheie polița… 

Asigurarea PAD se încheie pentru locuinţă, locuinţă socială, locuinţă de serviciu, locuinţă de intervenţie, locuinţă de necesitate, locuinţă de protocol, casă de vacanţă.

Noua Lege pentru asigurarea obligatorie a locuințelor a adus şi o majorare a poliței, de aceasta fiind condiționată și vânzarea unui imobil. Legislația actuală prevede că proprietarii de locuințe au obligația de a încheia polițe PAD, asigurarea obligatorie a locuinței, împotriva dezastrelor naturale.

Cu toate acestea, doar una din cinci locuințe din România au asigurare obligatorie. Legea prevede amenzi pentru cei care nu au încheiată această asigurare.

Cât costă asigurarea PAD în 2024

Locuință tip A:

  • primă de asigurare de 130 lei /an

  • sumă asigurată de 100.000 lei

Locuință tip B

  • primă de asigurare de 50 lei/an

  • sumă asigurată de 50.000 lei

Asigurările obligatorii PAD sunt emise de societatea de asigurare Pool-ul de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAID) sau prin intermediul societăţilor de asigurare autorizate de ASF.

Sunt acoperite pagube în cazul: inundațiilor; cutremurelor; alunecărilor de teren. Pentru alte riscuri sau pentru sume asigurate peste sumele asigurate prin poliţa PAD, se pot încheia asigurări facultative pentru locuinţe.

Asigurarea PAD se încheie pentru locuinţă, locuinţă socială, locuinţă de serviciu, locuinţă de intervenţie, locuinţă de necesitate, locuinţă de protocol, casă de vacanţă.

Tipurile de locuinţe pentru care se încheie asigurări obligatorii sunt următoarele:

  • Tip A – construcţia cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic

  • Tip B – construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.

În situaţia în care o locuinţă este construită din materiale diferite, la perioade diferite sau în același timp

  • tipul locuinţei se stabilește în funcţie de materialele din care au fost executate structura de rezistenţă și pereţii exteriori pentru partea de construcţie care are cea mai mare suprafaţă construită.

În cazul construcțiilor cu destinația de locuință aflate în coproprietate sau care au părți de uz comun

  • se încheie câte un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuință în parte, indiferent dacă aceasta mai este utilizată sau nu în acest scop. În acest caz, prima de asigurare se plătește pentru fiecare locuință în parte.

Contractul PAD este valabil pe o perioadă de cel puțin 12 luni, cu începere cel mai devreme de la ora 0.00 a celei de a cincea zile calendaristice de la data la care s-a emis contractul de asigurare.

                                        Amenzi…

În situația în care persoanele fizice sau juridice nu își asigură locuințele aflate în proprietate, nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor.

În plus, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuinței constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei.

Amenzile contravenționale pentru neasigurarea locuințelor vor fi încasate integral la bugetul autorităților locale din localitatea de domiciliu a contravenientului.

(Jurnal)

sursa: România TV

Articolul Care este costul obligatoriu, a asigurări locuinţei în 2024. Ce amendă riscă cei care nu-și încheie polița…  apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Asigurarea PAD se încheie pentru locuinţă, locuinţă socială, locuinţă de serviciu, locuinţă de intervenţie, locuinţă de necesitate, locuinţă de protocol, casă de vacanţă. Noua Lege pentru asigurarea obligatorie a locuințelor a adus şi o majorare a poliței, de aceasta fiind condiționată și vânzarea unui imobil. Legislația actuală prevede că proprietarii de locuințe au obligația de […]

Articolul Care este costul obligatoriu, a asigurări locuinţei în 2024. Ce amendă riscă cei care nu-și încheie polița…  apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/care-este-costul-obligatoriu-a-asigurari-locuintei-in-2024-ce-amenda-risca-cei-care-nu-si-incheie-polita/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 14 martie 2024 20:10

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.