Decizia pentru eliminarea pensiilor speciale este în Parlament

Pensiile speciale vor fi eliminate odată cu reformarea întregului sistem al pensiilor, iar decizia se află în Parlament, a declarat Florin Cîțu, prim ministrul României, la Digi24.

„Am avut o lege privind eliminarea pensiilor speciale care a picat la Curtea Constituţională. Deja sunt trei care au picat acolo. Eu cred că vom rezolva problema pensiilor speciale atunci când vom implementa şi această reformă a pensiilor. Noi am spus şi avem şi în programul de guvernare pensii bazate pe contributivitate. Mergem în această direcţie şi atunci vom rezolva problema celor două Românii, unii care sunt speciali şi alţii care nu sunt speciali. Dar în acest moment Guvernul nu are o decizie, totul este în Parlament. Vom umbla, prin Ministerul Muncii vom începe o reformă a legislaţiei, dar este nevoie de o reformă a întregului sistem de pensii, pentru că noi avem o problemă pe care au avut-o multe ţări dezvoltate, reducerea demografică”, a afirmat Cîţu la Digi24.

Potrivit acestuia, deficitul va creşte şi cei care vor lucra nu vor mai putea să plătească pensiile celor care vor ieşi la pensie, printre care se numără şi el.

În legătură cu propunerea liderului UDMR, Kelemen Hunor, privind impozitarea cu 99% a diferenţei între indemnizaţia preşedintelui şi pensiile speciale, Cîţu a spus că sunt mai multe variante.

„Sunt mai multe variante. Când o să am o analiză, ne vom uita la variante. Eu nu vreau să stau să discut. Noi, politicienii, facem declaraţii politice de foarte multe ori. Doar sunt declaraţii politice. Nu ştiu. Poate domnul Hunor are o analiză în spate şi vreau să o văd. Nu am văzut-o şi nu pot să comentez aşa ceva. Dar eu vă spun că ceea ce vreau eu să fac şi se vede este strategia fiscal-bugetară. Eu nu fac declaraţii. Vă spun că strategia fiscal-bugetară arată clar că vom duce deficitul sub 3% în 2024. Este o strategie credibilă”, a susţinut premierul.

El a adăugat că în programul de guvernare se menţionează că toate pensiile vor fi trecute pe sistemul de contributivitate.

„Este o discuţie cu pensiile deja în plată, dacă e constituţional să ataci pensiile care sunt deja în plată, sunt mai multe dezbateri în acest sens. (…) Dacă ai tot sistemul care trece pe contributivitate este altceva”, a mai spus Cîţu.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.