Despre escroci, înșelăciuni și… Marea Resetare Întotdeauna m-am întrebat cum se simt…

Despre escroci, înșelăciuni și… Marea Resetare

Întotdeauna m-am întrebat cum se simt escrocii și cum pot să facă ce fac cu atâta dezinvoltură, fără niciun regret, fără nicio remușcare. În cei peste 20 de ani profesie de avocat am întâlnit multe exemplare de scursuri umane – țepari prin fire sau doar din oportunitate, unii mai talentați, alții doar antrenați în rele. Dar, recunosc, abia trăind experiența “pandemică” a ultimilor 2 ani, în care am observat cum procedează la nivel global marii rechini ai escrocheriei, dar și peștișorii sanitari din jurul lor care operează la nivel local, am reușit să îmi creionez câteva mecanisme psihice și comportamentale ale escrocilor.

Oportunismul – “Nicio oportunitate nu trebuie ratată”. Un escroc e întotdeauna atent, mereu “pe fază” și speculativ. Orice situație devine o oportunitate de a înțepa un “fraier”. Nu contează în ce context general sau particular apare oportunitatea: vara sau iarna, pe timp de pace sau război, ești la bal sau la spital, la biserică sau la cazino, la școală sau la bordel… oriunde poți deveni clientul “escrocului”! Escrocul e acolo. Te așteaptă să te ajute, chiar și mai ales dacă nu o ceri! El te ajută când ai nevoie, fiind oricând gata să îți facă un “bine”!

Tratamentul egal al “clientului”: Egalitatea în șanse – “Orice client este bine venit și este prompt servit”. Un escroc nu își va neglija niciodată, niciun client. NCIODATĂ! Nu contează culoarea, vârsta, sexul, naționalitatea, credința sau orientarea sexuală… orice client e binevenit. Nu va alege între clienții săi, și nu ii va defavoriza pe unii în favoarea altora. Nicidecum! Toți clienții sunt tratați cu aceeași atenție. Nu contează că potențialul client îi este cunoscut, frate sau prieten. Escrocul va aplica în mod nediscriminatoriu tuturor același tratament, chiar dacă cei apropiații vor putea califica această “nediscriminare” ca trădare, la un moment dat. Etica și deontologia profesională a escrocului nu îi permite să piardă sau să neglijeze un client!

“Spiritul” de concurență – Dacă nu sunt eu, e altul! Un escroc adevărat nu va refuza niciun client pe considerente morale. Nu contează că respectivul client e văduvă, are 9 copii sau e cu un picior în groapă. Escrocul știe că dacă nu va deservi (de data asta chiar se potrivește termenul) el clientul, se va găsi de îndată un alt “servant” care să îi facă jobul. E piață plină de ofertanți “ai binelui” sau “mai binelui”, astfel încât escrocul nu va lăsa niciodată nicio “frică”, “nevoie” reală sau imaginară sau “lăcomie” nesatisfăcută pe deplin!

Calitatea și constanța serviciilor: Odată “cucerit” clientul, acesta e întotdeauna bine servit. Până la capăt. Și de cele mai multe ori, clientul e foarte mulțumit de serviciile primite. Până la capăt, până când se prinde, dar atunci e prea târziu. Dar până la sfârșit, niciodată clientul nu e neglijat. Niciodată! I se acordă întreaga atenție. Zi de zi, secundă de secundă. Clientul, victima, e întotdeauna în centru atenției escrocului, care face tot ce îi stă în putință să îi satisfacă nevoile. Spre binele lui! Doar spre binele lui.

“Spiritul” inovativ: Un escroc într-adevăr talentat nu va specula doar fricile și nevoile existente. Ăștia sunt trepădușii de colțul străzii! Nuuu… Marii Maeștrii ai Escrocheriei îți dezvoltă unele noi și apoi te fac dependent de ele. Noi nevoi, noi frici, noi lăcomii, noi dependențe… Asta e arta “regală” a escrocheriei! Spre exemplu clientul nici nu știe că are nevoie de o casă cu 500mp mai mare… sau de un telefon pe care nu va ști niciodată să îl folosească nici la 30% din capacitate… sau de niște măști care nu ajută pe nimeni și protejează împotriva a nimic… sau de un împrumut de “dezvoltare”! Sau de o “plasă de siguranță”! Sau de niște substanțe cu care să se injecteze periodic… Escrocheria, la orice nivel ar fi, devine “sublimă” doar când îți oferă un “bine” de care nici nu știai că ai nevoie… dar fără de care nu mai poți trăi!

Dan MV Chitic – Telegram

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.