Direcția de Taxe și Impozite pregătește executarea silită a mai bine de 26.000 de giurgiuveni

Direcția de Taxe și Impozite pregătește executarea silită a mai bine de 26.000 de giurgiuveni

Potrivit celor mai recente date oficiale, aproape 60% din giurgiuveni (persoane fizice) sunt restanțieri la plata impozitului pe clădire, împotriva acestora urmând a fi demarate proceduri de executare silită.

Reprezentanții DITL fac publică această situație, detaliind:

”30 septembrie este ultimul termen pentru plata impozitelor și taxelor locale pentru cei care optează să plătească aceste dări în 2 tranșe egale; după această dată, cei care nu plătesc sunt considerați restanțieri, iar fiscul este obligat – conform legii – să procedeze la executarea lor silită.

La Giurgiu, dacă firmele au găsit modalități de conformare – circa 86% dintre acestea și-au achitat integral obligațiile către bugetul local, o situație mai tristă o reprezintă persoanele fizice care au proprietăți imobiliare în Municipiul Giurgiu; Doar 39% din dintre giurgiuveni și-au achitat integral impozitul pe clădiri în primele 9 luni ale anului.

”De la persoanele fizice am încasat până acum circa 4 milioane de lei, dar mai avem de recuperat circa 6,3 milioane lei restanțe, atât de anul acesta cât și de anul trecut; Mai exact până la această oră au plătit fix 20.008 giurgiuveni, iar pentru un număr de 26.239 am început sau vom demara formele de executare silită – popriri sau valorifică de bunuri imobile.” a precizat directorul DITL Giurgiu, Laurențiu Țintea.

O surpriză plăcută vine din zona mediului de afaceri care a virat deja la bugetul local numai puțin de 7,8 milioane lei, restanțele fiind mult mai mici, doar în jurul a 1,3 milioane lei.

”În afară de această campanie de somare și/sau executare silită a restanțierilor, am demarat deja o verificare a declarațiilor privind Taxa de Habitat, mai exact a numărului celor care locuiesc în imobilele din Municipiului Giurgiu!

Ne-a atras atenția numărul foarte mare de imobile declarate nelocuite de circa 3.737 imobile, practic cea mai mare valoare de când gestionăm încasarea Taxei de Habitat.

E drept că sunt multe imobile nelocuite în Municipiul Giurgiu, dar în urma verificărilor am descoperit declarații neconforme cu realitatea – deși le-au declarat imobile nelocuite am descoperit că în acestea își aveau domiciliu un număr mare de persoane 6, 7 sau chiar 9 persoane într-un singur imobil! Și în acest caz legea ne obligă să actualizăm informațiile cu numărul exact și cu data de la care figurează cu domiciliul acolo!” a mai menționat directorul DITL Giurgiu.

Reamintim tuturor că potrivit Codului de Procedură Fiscală contribuabilii au obligația de a informa organul fiscal cu privire la orice modificare survenită asupra datelor personale sau asupra patrimoniului lor în maxim 30 zile!”

Potrivit celor mai recente date oficiale, aproape 60% din giurgiuveni (persoane fizice) sunt restanțieri la plata impozitului pe clădire, împotriva


Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://reflectoruldesud.ro/directia-de-taxe-si-impozite-pregateste-executatea-silita-a-mai-bine-de-26-000-de-giurgiuveni/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 6 octombrie 2023 15:32

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.