Empowerment și advocacy pentru respectarea drepturilor și combaterea discriminării persoanelor seropozitiveToleranță, nediscriminare, apărarea și promovarea drepturilor persoanelor seropozitive din județul Giurgiu

Empowerment și advocacy pentru respectarea drepturilor și combaterea discriminării persoanelor seropozitiveToleranță, nediscriminare, apărarea și promovarea drepturilor persoanelor seropozitive din județul Giurgiu

Giurgiu, 27 ianuarie. În 30 ianuarie 2023, Asociația Viață și Speranță anunță finalizarea implementării proiectului „Empowerment și advocacy pentru respectarea drepturilor și combaterea discriminării persoanelor seropozitive”, prin care și-a propus să contribuie în mod direct la apărarea și promovarea drepturilor beneficiarilor din județul Giurgiu, promovând toleranța, nediscriminarea și asigurând respectarea acestor drepturi. Proiectul a fost derulat de Asociația Viață și Speranță în parteneriat cu Federația UNOPA (Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014- 2021.

Proiectul a reprezentat singura inițiativă derulată în ultimii 10 ani din județul Giurgiu care a vizat problematica discriminării persoanelor seropozitive, într-o manieră integrată, atât din perspectiva capacitării și mobilizării persoanelor seropozitive de a-și apăra și promova drepturile, facilitării dialogului între persoanele seropozitive și stakeholderii locali (medici, angajatori, oameni politici, mass media, etc.), dar mai ales din perspectiva promovării toleranței, nediscriminării și respectării drepturilor persoanelor seropozitive din județul Giurgiu.
Astfel, proiectul s-a adresat deopotrivă persoanelor seropozitive, cetățenilor, cât și stakeholderilor locali (medici, angajatori, oameni politici, mass media, etc.) și a contribuit la o serie de efecte pozitive la nivelul tuturor celor implicați atât pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung, după cum urmează:

Asupra persoanelor seropozitive:
Dezvoltarea abilităților de implementare, monitorizare și evaluare a demersului de advocacy.
Promovarea drepturilor prin intermediul social-media.
Semnalarea situațiilor de discriminare și dobândirea curajului de a-și face vocea auzită.
Conștientizarea faptului că uniți sunt mai puternici.
Creșterea capacității persoanelor seropozitive de a recunoaște și de a semnala discriminarea.

Asupra stakeholderi-lor locali (medici, angajatori, oameni politici, mass media, etc.):
Cunoașterea efectelor discriminării și nerespectării drepturilor persoanelor seropozitive.
Discriminarea persoanelor seropozitive încă există și trebuie să contribuie la combaterea discriminării lor.
Cunoașterea problemelor pe care le întâmpină persoanele seropozitive în viața de zi cu zi.

Asupra cetățenilor
Creșterea motivației pentru implicarea în problemele comunității locale.
Creșterea interesului pentru problematica discriminării.
Creșterea dorinței de a cunoaște cât mai multe despre felul în care atitudinile noastre îşi pun amprenta asupra societății.
Creșterea atitudinii favorabile privind drepturile omului în contextul tematicii proiectului.

Obiectivele specifice ale proiectului au fost:

Dezvoltarea abilităților și competențelor a 60 de persoane seropozitive din județul Giurgiu în domeniul apărării și promovării drepturilor lor.

Crearea unei comunități dedicată identificării și raportării cazurilor de încălcare a drepturilor persoanelor seropozitive din județul Giurgiu.

Creșterea nivelului de acceptare a persoanelor seropozitive în rândul a 2000 de cetățeni din județul Giurgiu.

Rezultatele proiectului la final sunt:

60 de persoane seropozitive au participat la sesiunile de formare în urma cărora au învățat să utilizeze concepte și instrumente specifice de advocacy în vederea apărării și promovării drepturilor omului în context HIV/SIDA.

1 grup de acțiune civică în domeniul semnalării încălcării drepturilor persoanelor seropozitive constituit și funcțional.

1 raport privind situațiile de discriminare și nerespectare a persoanelor seropozitive.

1 masă rotundă cu tema “Drepturile omului în context HIV/SIDA” realizată.

1 campanie de promovare a toleranței, nediscriminării și respectării drepturilor persoanelor seropozitive.

3000 de persoane din 12 comunități rurale ale județului Giurgiu au fost informate cu privire la drepturile persoanelor seropozitive.

Mai multe detalii despre proiect: aici
Pentru mai multe informații:
Mola Marinela, Președinte
viatasperanta@yahoo.com
0743.134.868

Despre organizator
Înființată în anul 2003, Asociația Viață și Speranță are ca principală misiune organizarea și susținerea de acțiuni concrete în sprijinul persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA din județul Giurgiu. Prin activități de advocacy și colaborarea cu autoritățile locale, organizația promovează și facilitează integrarea persoanelor seropozitive în societate, le apără drepturile și derulează campanii de awareness menite să diminueze discriminarea în rândul lor.

Despre Partener
UNOPA este singura federație neguvernamentală din România formată din organizații ale persoanelor afectate de HIV/SIDA (22 asociații membre), axată pe advocacy pentru promovarea și apărarea drepturilor persoanelor infectate și afectate de HIV/SIDA din România. Mai multe despre UNOPA aici: www.unopa.ro

Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).
Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

The post Empowerment și advocacy pentru respectarea drepturilor și combaterea discriminării persoanelor seropozitive<br>Toleranță, nediscriminare, apărarea și promovarea drepturilor persoanelor seropozitive din județul Giurgiu appeared first on Informatia de Giurgiu.

Giurgiu, 27 ianuarie. În 30 ianuarie 2023, Asociația Viață și Speranță anunță finalizarea implementării proiectului „Empowerment și advocacy pentru respectarea drepturilor și combaterea discriminării persoanelor seropozitive”, prin care și-a propus să contribuie în mod direct la apărarea și promovarea drepturilor beneficiarilor din județul Giurgiu, promovând toleranța, nediscriminarea și asigurând respectarea…

The post Empowerment și advocacy pentru respectarea drepturilor și combaterea discriminării persoanelor seropozitive<br>Toleranță, nediscriminare, apărarea și promovarea drepturilor persoanelor seropozitive din județul Giurgiu appeared first on Informatia de Giurgiu.


Autorul articolului Mitroi Mariana
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://www.informatiadegiurgiu.ro/empowerment-si-advocacy-pentru-respectarea-drepturilor-si-combaterea-discriminarii-persoanelor-seropozitivetoleranta-nediscriminare-apararea-si-promovarea-drepturilor-persoanelor-seropozitive-din-ju/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://www.informatiadegiurgiu.ro/feed/
Titlu original Informatia de Giurgiu
Data originala articol 26 ianuarie 2023 19:21

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.