Fostul șef al MAE austriac a recunoscut că Putin a avut dreptate în discursul de la München

În discursul pronunțat la München, în 2007, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut dreptate, de atunci situația în lume s-a agravat și mai mult, a declarat pentru RIA Novosti, fostul șef al Ministerului de Externe al Austrei, Karin Kneisl. La 10 februarie s-au împlinit 15 ani de când Putin a rostit renumitul său discurs de la Conferința de securitate de la München. Atunci, el a criticat dur politica externă a Statelor Unite și ideile ordinii mondiale unipolare, pronunțându-se ferm împotriva planurilor de extindere a NATO și de amplasare, în Europa de Est, a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă.

”Pe atunci se vorbea despre un nou război rece, care ar fi urmat să înceapă în scurt timp, înainte de izbucnirea războiului din Georgia, așa că discursul a venit, practic, într-o fază intermediară. Poate că unele lucruri este mai bine să le analizezi după 15 ani, iar eu am ajuns la concluzia că, atunci, președintele Putin a avut perfectă dreptate în declarațiile și avertismentele sale”, a spus Kneisl.

Potrivit spuselor sale, toate întâlnirile și corespondețele diplomatice de astăzi nu sunt decât rezultatul lipsei de activitate din ultimii acești 15 ani, în primul rând din partea Occidentului.

”Când, în urmă cu câteva zile, am recitit acest discurs, am avut sentimentul că el explică multe. Se simte imediat câtă implicare personală, câte gânduri sunt în aceste vorbe. Aș spune că trebuie să constatăm că, din păcate, în tot ce a spus atunci președintele Putin, în primul rând, el a avut dreptate și, în al doilea rând, că, de atunci, totul a devenit mai grav și mai complicat”, a remarcat interlocutoarea agenției.

Problema neextinderii NATO spre Est a revenit în centrul atenției după ce, la sfârșitul anului 2021, Rusia a publicat proiectele de tratat cu SUA și de acord cu NATO în privința garanțiilor de securitate. Partenerilor săi occidentali, Moscova a cerut, în special, garanții juridice pentru renunțarea la extinderea pe mai departe a NATO spre Est, pentru refuzul de a primi Ucraina în rândurile organizației și de a înființa baze militare în țările post-sovietice. Dar tocmai aceste chestiuni au fost ignorate, potrivit informațiilor MAE rus, de partenerii occidentali în răspunsul lor scris.

Conferința de securitate de la München a fost fondată în 1963 ca ”o reuniune a reprezentanților ministerelor Apărării” din țările membre NATO. Acum, evenimentul a devenit un forum internațional de dezbateri pentru politicieni, militari, oameni de afaceri, cercetători și personalități publice din zeci de țări ale lumii. Anul acesta, la Conferință nu vor participa reprezentanți oficiali ai Rusiei, a anunțat MAE rus.

 

 

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.