Gorghiu: Doar Guvernul poate cere Parlamentului amânarea legii 5G; unii miniştri să înveţe procedură

Vicepreşedintele liberal al Senatului, Alina Gorghiu, îi recomandă ministrului Economiei, Claudiu Năsui, „să înveţe” procedură parlamentară şi îi atrage atenţia că doar Guvernul poate cere Legislativului amânarea dezbaterii la legea 5G.

Alina Gorghiu

„E bine ca anumiţi miniştri să înveţe puţină procedură. E greu de înţeles de ce Ministerul Economiei trimite scrisori către Parlament pentru amânarea legii 5G, transmisă în procedură de urgenţă de Guvernul din care face parte. Greu de înţeles, ca procedură, pentru că nu un ministru, ci doar Guvernul, eventual prin Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul, putea să ne comunice solicitarea. Dar, mai ales politic şi strategic, pentru că ştim cu toţii cât de important şi stringent este acest subiect. Etapele de decizie au fost deja bifate: cea politică, în cadrul coaliţiei, cea de securitate, în cadrul CSAT, cea executivă, în cadrul Guvernului. Când Guvernul hotărăşte ceva, când coaliţia convine asupra unui subiect, un ministru face corespondenţă peste aceste decizii? Totuşi, e o temă care priveşte securitatea naţională. O lege care respectă angajamentele pe care le avem faţă de SUA şi UE”, a scris, joi, Gorghiu, pe Facebook, potrivit Agerpres.

Ea şi-a exprimat convingerea că proiectul de lege 5G îşi va continua parcursul parlamentar în procedură de urgenţă, iar ministrul Năsui „va depune toate diligenţele să comunice rapid notificări oricărei structuri internaţionale doreşte că acest proces este în derulare”.

„PS: Între timp, ministrul Năsui a făcut o precizare necesară şi anume că ‘actul normativ nu se supune procedurii de notificare, procedura parlamentară de adoptare a legii poate merge mai departe’. Probabil că această analiză trebuia făcută înainte să trimită scrisoarea, dar e bine să ne recunoaştem greşeala”, a completat Alina Gorghiu.

Guvernul a aprobat pe 15 aprilie proiectul de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.

Potrivit unor informaţii apărute joi în spaţiul public, ministrul Claudiu Năsui a solicitat conducerii Senatului amânarea dezbaterii acestei legi, pe motiv că nu ar fi fost respectaţi toţi paşii procedurali înainte de trimiterea proiectului în Parlament.

Ulterior, Năsui a declarat că Ministerul Economiei susţine fără echivoc legea 5G trimisă în Parlament, iar notificarea a fost transmisă în urma unei comunicări cu Comisia Europeană.

„Am vorbit cu premierul, susţinem fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament. Am primit precizări din partea Comisiei pe acest subiect deoarece suntem punct naţional de contact cu Comisia pentru Directiva 2015/1535. Fiind punct naţional de contact suntem obligaţi, dacă primim comunicări de la CE, să transmitem mai departe instituţiilor relevante”, a explicat Claudiu Năsui, într-o declaraţie remisă AGERPRES.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a trimis ministerului precizări în care arăta că, potrivit Directivei 2015/1535, ar trebui notificată dacă legea pregătită de România pentru introducerea infrastructurii 5G conţine reglementări de natură tehnică.

„În urma unei analize la nivelul Guvernului conform căreia actul normativ nu se supune procedurii de notificare, procedura parlamentară de adoptare a legii poate merge mai departe. Trimiterea notificării de către minister nu schimbă cu nimic susţinerea legislaţiei privind 5G în România”, a menţionat oficialul de la Economie.

Anterior, premierul Florin Cîţu se declarase surprins de solicitarea transmisă Senatului de ministrul Economiei. „Mă surprinde o astfel de decizie, nu ştiam că a luat o astfel de decizie. Mesajul meu este ferm şi clar, (…) am aprobat un proiect de lege în Guvern şi l-am trimis şi în coaliţie, decizia a fost să treacă acest proiect de lege prin Parlament cât mai rapid. Nu am avut această discuţie cu ministrul Economiei, o să am, nu înţeleg de ce ar încerca să amâne un astfel de proiect foarte important pentru industria tehnologică din România”, a afirmat Cîţu, joi, la Constanţa.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.