JUDEȚUL GIURGIU, NOD VITAL PENTRU GAZELE DE LA MAREA NEAGRĂ

JUDEȚUL GIURGIU, NOD VITAL PENTRU GAZELE DE LA MAREA NEAGRĂ

Cum poate profita județul de exploatarea gazelor din Marea Neagră și de gazoductul pe care Transgaz îl construiește până la Podișor – o treime din localitățile traversate de acestă conductă sunt din Giurgiu

Județul Giurgiu va deveni, în curând, un județ cheie pentru sistemul energetic românesc, în condițiile în care la Podișor, locul de unde începe gazoductul-mamut BRUA, vor ajunge gazele pe care OMV-Petrom și Romgaz le vor scoate din Marea Neagră. Asta înseamnă că toate localitățile din județ vor putea să profite atât de dezvoltarea rețelei de gaze naturale, cât și de gazele care vor fi extrase, cu o singură condiție simplă: să-și dorească și să fie pregătite pentru aceasta.

Podișor – elementul central al gazelor din România. 14 localități din județ traversate de conducta Tuzla-Podișor

În toamna anului 2019, statia de comprimare gaze naturale de la Podisor, a devenit cel de-al doilea obiectiv de investiții din cadrul BRUA-Faza 1 pe care Transgaz l-a inaugurat.  Scopul stației Podișor este comprimarea gazelor din conductele magistrale la care este conectată, în vederea compensării pierderilor de presiune care sunt inerente procesului de transport a gazelor. Statia este bidirecțională-ea poate comprima gaze atât din direcția Giurgiu sau Tuzla către direcția Bibești, cât și din direcția Bibești sau Tuzla către direcția Giurgiu.

Acum, Podișor se pregătește să joace un rol și mai important, fiind punctul de final al gazoductului care pornește din Tuzla, pentru a transporta gazele care vor fi scoase din Marea Neagră. Conducta va traversa trei județe: Constanța, Călărași și Giurgiu, și 42 de unități administrativ teritoriale aflate în aceste județe. Proiectul constă în construirea unei conducte telescopice de transport gaze naturale, în lungime de 308,3 km, care să facă legătura între resursele de gaze naturale disponibile la ţărmul Mării Negre şi coridorul BRUA, prin Nodul Tehnologic Podișopr, astfel asigurându-se posibilitatea transportului gazelor naturale spre Bulgaria și Ungaria prin interconectările existente Giurgiu–Ruse (cu Bulgaria) şi Nădlac–Szeged (cu Ungaria).

Gazoductul Tuzla -Podișor va contribui la asigurarea necesarului de consum gaze naturale pentru economie și populație, la crearea premiselor pentru stimularea investițiilor private în zonă, la un aport de venituri suplimentare pentru localitățile traversate, la alimentarea cu gaze naturale a acestora. Vorbim despre un număr de aproximativ de 184.221 locuitori și a 523 instituții publice (școli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc). dintre acestea, un număr important se află în județul Giurgiu.

O treime din numărul total al localităților pe care gazoductul le va traversa se află în Giurgiu. Este vorba despre 14 localități din județ, mai precis: Hotarele, Greaca, Isvoarele, Prundu, Băneasa, Călugăreni, Stoeneşti, Schitu, Iepureşti, Ghimpaţi, Bulbucata, Letca Nouă, Clejani şi Bucşani.

În plus, odată finalizată investiția în conducta magistrală Tuzla-Podișor, vor fi evaluate proiectele care sunt situate de-a lungul conductei și se vor putea finanța și proiectele eligibile care astăzi nu au disponibilă soluție tehnică de racordare: Greaca, Prundu, Băneasa, Mihai Bravu, Colibași, Gostinari, Isvoarele și Herăști.

Cronologia unui proiect care va face din Giurgiu un județ esențial pentru sistemul energetic românesc

Pe 22 iunie 2023, după ce guvernul PNL condus de președintele liberalilor, Nicolae Ciucă a pregătit toate condițiile pentru ca OMV-Petrom și Romgaz să ia decizia finală de exploatare a perimetrului Neptun Deep, cele două companii au făcut anunțul pe are toți românii îl așteptau de ani de zile: gazele din Marea Neagră vor fi, în sfârșit, exploatate. Decizia a fost prevăzută de către Transgaz, care, pe 16 iunie 2023, în prima zi a rotativei guvernamentale, a semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru gazoductul Tuzla-Podișor, ceea ce permite ca aceste gaze să ajungă direct în gospodăriile oamenilor.

Contractul de execuţie a lucrărilor pentru gazoductul Tuzla-Podişor, cu societatea Kalyon Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi, din Turcia, pentru o valoare de aproximativ 500 de milioane de euro, iar constructorul a declarat că își propune să finalizeze proiectul într-o perioadă de doi ani de zile. Gazoductul Tuzla-Podișor a fost puternic susținut către liberali, prin intermediul Primului Ministru și al Ministrului Energiei, ambii membrii PNL.

Câte gaze sunt exact în Marea Neagră și când vor fi ele extrase precis?

Primele gaze vor fi extrase încă din toamna anului 2026, după cum reiese din rezervarea de capacitate pe conducta Tuzla-Podisor, fiind cel mai probabil vorba despre gaze de test, în prima fază, în condițiile în care s-a vehiculat anul 2027 drept îneputul producției.

Apoi, după cum arată volumul rezervat pe conductă, producția anuală de gaze a zăcământului Neptun va fi mult mai mare față de ce s-a estimat până acum. Cei 9.800 MWh de gaze transportați orar înseamnă un volum anual de 8,1 miliarde de metri cubi de gaze care vor intra din Marea Neagră în rețeaua națională de transport. Asta în condițiile în care toate estimările despre care s-a vorbit până acum pomeneau despre o producție de doar șase miliarde de metru cubi de gaze pe an. Timp de zece ani, până în toamna lui 2036, OMV-Petrom și Romgaz au estimat că ar putea extrage în fiecare an circa opt miliarde de metri cubi de gaze anual și au rezervat în consecință capacitate pe conductă.

 

 

 

 

Cum poate profita județul de exploatarea gazelor din Marea Neagră și de gazoductul pe care Transgaz îl construiește până la Podișor – o treime din localitățile traversate de acestă conductă sunt din Giurgiu Județul Giurgiu va deveni, în curând, un județ cheie pentru sistemul energetic românesc, în condițiile în care la Podișor, locul de unde …


Autorul articolului C.E.
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-news.ro/news/index.php/2023/07/26/judetul-giurgiu-nod-vital-pentru-gazele-de-la-marea-neagra/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://giurgiu-news.ro/news/index.php/feed/
Titlu original Giurgiu News
Data originala articol 26 iulie 2023 17:01

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.