Noua limbă care va putea fi folosită oficial în Uniunea Europeană. Câţi europeni o vorbesc

Uniunea Europeană a anunțat că a introdus oficial o nouă limbă de lucru, la 49 de ani de la prima aderare a țării care o vorbește la Comunitatea Economică Europeană, actuala UE. Noul statut permite ca toate documentele UE să fie traduse acum în noua limbă.

În Uniunea Europeană se va folosi o nouă limbă

Uniunea Europeană a introdus o nouă limbă oficială de lucru, iar potrivit noului statut toate documentele UE vor fi traduse acum și în această nouă limbă, precum și în celelalte 23 folosite de blocul comunitar. Până acum, se aplica o excepţie care nu permitea traducerea în această limbă  a documentelor UE.

La aproape 49 de ani după ce Irlanda a aderat pentru prima dată la Comunitatea Economică Europeană (CEE), actuala UE, limba irlandeză va fi folosită oficial în Uniunea Europeană. Acest lucru înseamnă că toate documentele produse de UE vor fi traduse și în irlandeză. UE a acordat irlandezei statutul de limbă de lucru în 2007, dar doar un număr limitat de documente au fost traduse până în prezent, potrivit guvernului irlandez.

Iralndeza, limbă oficială la UE. Sursa foto: Unsplash / Amanda Marie.

Recunoaștere limbii irlansdeze de către UE înseamnă recunoașterea identității noastre specifice ca popor cu o limbă distinctă a noastră, pe care o folosim alături de toate celelalte limbi pe care le folosim și le respectăm”, a declarat președintele Irlandei, Michael D Higgins, notează Deutsche Welle.

Câte persoane vorbesc limba irlandeză

Și ministrul irlandez de Stat pentru Europa, Thomas Byrne, a declarat că schimbarea statutului a dat speranță pentru o potențială renaștere a limbii irlandeze. Potrivit Comisiei Europene, pentru care lucrează 2.000 de traducători, costul pentru toate cele 24 de limbi oficiale este de 349 de milioane de euro pe an, adică aproximativ 0,2% din bugetul total.

Atât irlandeza, cât și engleza sunt limbi oficiale ale Republicii Irlanda, dar irlandeza este vorbită de doar o treime din cei 4,9 milioane de locuitori. Se estimează că 70.000 de oamenifolosesc în fiecare zi această limbă. Majoritatea locuiesc în vestul țării, în districte cunoscute sub numele de Gaeltacht.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.