Oferta lui Klaus Iohannis în fața lui Joe Biden. Ce rol vrea România în ajutorarea Ucrainei

Oferta lui Klaus Iohannis în fața lui Joe Biden. Ce rol vrea România în ajutorarea Ucrainei. Președintele României a participat astăzi, la invitația președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la o nouă rundă de consultări în format restrâns cu lideri globali aliați și ai instituțiilor multilaterale.

Klaus Iohannis, invitat de Joe Biden la o nouă rundă de consultări alături de alți lideri. Ce s-a discutat

Klaus Iohannis, la invitația lui Joe Biden, a participat la o serie de consultări cu lideri globali aliați și ai instituțiilor multilaterale, în contextul războiului nejustificat pronit de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Consultările continuă linia eforturilor aliate și transatlantice de coordonare și le completrează pe cele care au avut loc în datele de 11 și 18 februarie 2022.

Vladimir Putin, amenintare cu arsenalul nuclear

Cine a mai participat la consultări

La discuții au mai participat președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Poloniei, Andrzej Duda, prim-Ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, și, pentru prima dată la aceste consultări, prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida.

Astfel, liderii lumii au analizat situația gravă de pe teren și au reiterat măsurile concrete și ferme de răspuns întreprinse de comunitatea internațională pentru a descuraja Rusia, cu referire la pachetele extinse de sancțiuni.

Ce s-a discutat în cadrul consultărilor

Liderii au discutat și despre măsurile care pot fi luate în continuare pentru prevenirea escaladării acțiunilor Rusiei, în contextul în care există o amenințare de utilizare a armelor nucleare din partea președintelui rus, pe care toată lumea o condamnă.

S-a discutat posibilitățile de ajutorare a Ucrainei, pe toate dimensiunile, în fața agresiunii Rusiei, în vederea asigurării suveranității și integrității teritoriale ale acestei țări, și a restabilirii păcii și securității În Europa.

România sprijină în continuare Ucraina

Astfel, Klaus Iohannis a subliniat în timpul consultărilor oportunitatea continuării în acest format și importanța crucială a menținerii coordonării strânse și a unității aliate și transatlantice. La fel de important, președintele a precizat că foarte importanți sunt și partenerii care împărtășesc aceeași viziune, mai ales în contextul amenințării utilizării armelor nucleare de către Federația Rusă.

Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politică externă și de securitate.

Ce a mai evidențiat Klaus Iohannis în cadrul consultărilor

Președintele României a evidențiat, în plus, impactul amplu al actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al NATO, inclusiv la Marea Neagră, precum și asupra întregului spațiu euroatlantic. Președintele Klaus Iohannis a reamintit faptul că actuala situație gravă de securitate regională demonstrează, pentru încă o dată, necesitatea consolidării a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră.

Nu în ultimul rând, președintele Klaus Iohannis a exprimat disponibilitatea ca țara noastră să servească în calitate de hub de distribuție a asistenței umanitare pentru Ucraina, valorificând poziția sa de stat vecin, cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, fapt apreciat de liderii prezenți la consultări.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.