Orice conținut falsificat audio/video de tip ”Deepfake” (realizat prin inteligență artificială),  va trebui semnalizat! Amenda ajunge până la 200.000 lei!

Orice conținut falsificat audio/video de tip ”Deepfake” (realizat prin inteligență artificială),  va trebui semnalizat! Amenda ajunge până la 200.000 lei!

Recent Senatul a adoptat proiectul de lege pentru interzicerea utilizării ”maliţioase” a tehnologiei şi limitarea fenomenului ”Deepfake” (Falsul Sever).

Atunci când vorbim despre deepfake vorbim despre folosirea materialelor video sau a imaginilor sintetice, create cu ajutorul Inteligenței Artificiale.

În înţelesul prezentei legi, prin deepfake se înţelege orice conţinut falsificat de tip imagine, audio şi/sau video realizat, de regulă, cu ajutorul inteligenţei artificale, a realităţii virtuale (RV), a realităţii augmentate (AR) sau altor mijloace, astfel încât să creeze aparenţa că o persoană a spus sau a făcut lucruri, pentru care nu şi-a dat consimţământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană.

În ultima perioadă, în spațiul digital au apărut imagini cu personalități precum Barack Obama sau Donald Trump, fosta regină a Marii Britanii Elisabeta a II-a, Papa Francisc, ori actori precum Tom Cruise în tot felul de ipostaze însă niciuna dintre aceste imagini nu este reală. Ele au fost create ajutorul inteligenței artificiale.

Iată de ce experții consideră că acest mod de expunere a imaginii unei persoane poate fi o redutabilă armă pentru defăimarea acestora sau un instrument de denigrare folosit în campaniile electorale. Atenție la alegerile de la anul, când probabil că ele vor fi încercate din plin și la noi.

 Cu toate acestea, legiutorul consideră că nu este necesară interzicerea, ci doar semnalizarea.

Propunerea legislativă a senatorului PSD Robert Cazanciuc şi a deputatului PSD Eugen Bejinariu, are ca obiect instituirea obligaţiei ca realizarea, stocarea şi distribuirea pe internet sau difuzarea în mass-media de conţinut deepfake să fie însoţită de o menţiune vizibilă.

Contravenţiile prevăzute în prezenta lege se constată la sesizarea persoanelor prejudiciate ori din oficiu, de către reprezentanţii împuterniciţi ai Consiliului Naţional al Audiovizualului

Specialiliştii în domeniu consideră că deepfake-ul este mult mai periculos şi are un impact mult mai puternic decât ştirile false (…) deoarece deepfake-ul cuprinde toate elementele unui produs de media respectiv text, fotografie, video, audio.

Imaginile, înregistrările audio şi video de tip Deepfake (Fals Sever) pot cauza prejudicii enorme în ceea ce priveşte imaginea, reputaţia sau demnitatea unei persoane, cât şi asupra unor organizaţii publice, private sau chiar instituţii ale statului.

Realizarea şi distribuirea unor imagini, înregistrări audio sau video de tip Deepfake (Fals Sever) pot prejudicia, în funcţie de conţinutul lor şi de contextul în care sunt gestionate, inclusiv interesul social, politic sau de securitate naţională a României, pot să erodeze încrederea în instituţii ale statului, pot aduce prejudicii de imagine unei persoane”, se explică în expunerea de motive a proiectului, citată de News.ro.

Este cert faptul că fenomenul deepfake, are drept scop ”inducerea în eroare a opiniei publice cu privire la autenticitatea mesajului transmis”, după cum se arată în iniţiativa legislativă.

În acest context creatorii propunerii solicit ca distribuirea deepfake-urilor să fie însoțită de mesajul „Acest material conţine ipostaze imaginare!”

Prin urmare, articolul 3 al proiectului prevede că „distribuirea pe internet şi/sau difuzarea în mass-media de conţinut deepfake sunt interzise dacă nu sunt însoţite de un avertisment redat pe cel puţin 10% din suprafaţa expunerii şi pe toată durata difuzării respectivului conţinut vizual sau de un mesaj sonor la începutul şi la finalul conţinutului audio.

Potrivit competenţelor ce îi revin, Consiliul Naţional al Audiovizualului verifică dacă sunt încălcate dispoziţiile articolului 3.

În îndeplinirea acestor atribuţii, Consiliul Naţional al Audiovizualului poate folosi sprijinul tehnic al Institutului Naţional de cercetare-dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti.

Amenda maximă ce îi așteaptă pe autorii de deep fake-uri este de 200.000 lei!

Contravenţiile prevăzute în prezenta lege se constată la sesizarea persoanelor prejudiciate ori din oficiu, de către reprezentanţii împuterniciţi ai Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Mai trebuie precizat că „CAN dispune, prin decizie, potrivit competenţelor ce îi revin, oprirea de la difuzare în mass-media conţinutului de tip deepfake neînsoţit de avertisment sau mesaj sonor şi obligă autorul conţinutului să îl elimine”, conform propunerii legislative adoptată de către Senat.

Așa că, aveți grijă dragi giurgiuveni cu cine interacționați și cine se poate folosi de persoana dvs. Astfel,  cu puțină pricepere și cu un dram de îndemânare puteți apărea în cele mai oribile și mai defăimătoare ipostaze.

(Jurnal)

Articolul Orice conținut falsificat audio/video de tip ”Deepfake” (realizat prin inteligență artificială),  va trebui semnalizat! Amenda ajunge până la 200.000 lei! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Recent Senatul a adoptat proiectul de lege pentru interzicerea utilizării ”maliţioase” a tehnologiei şi limitarea fenomenului ”Deepfake” (Falsul Sever). Atunci când vorbim despre deepfake vorbim despre folosirea materialelor video sau a imaginilor sintetice, create cu ajutorul Inteligenței Artificiale. În înţelesul prezentei legi, prin deepfake se înţelege orice conţinut falsificat de tip imagine, audio şi/sau video […]

Articolul Orice conținut falsificat audio/video de tip ”Deepfake” (realizat prin inteligență artificială),  va trebui semnalizat! Amenda ajunge până la 200.000 lei! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/orice-continut-falsificat-audio-video-de-tip-deepfake-realizat-prin-inteligenta-artificiala-va-trebui-semnalizat-amenda-ajunge-pana-la-200-000-lei/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 8 august 2023 21:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.