Politica porţilor deschise. Guvernul măreşte numărul posturilor la stat pe bandă rulantă

România s-a angajat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să aibă o mai bună selecţie a funcţionarilor publici, cu evaluarea acestora la standarde europene, iar instituţiile să încerce să fie cât mai eficiente, adică un număr de angajaţi mai mic, dacă este posibil, sau similar cu cel din prezent. Totuşi, procesele de reorganizare a ministerelor din Guvernul Ciucă nu au început prin schimbări care ar eficientiza activitatea instituţiilor printr-o mai bună alocare a responsabilităţilor, ci într-o direcţie contrară: creşterea numărului de posturi la nivel central, inclusiv ale celor de conducere. Ultimele exemple concrete sunt Ministerul Transporturilor, în prezent condus de vicepremierul Sorin Grindeanu, şi Ministerul Finanţelor Publice, unde şef este Adrian Câciu.

Potrivit Hotărârii de Guvern de reorganizare a Ministerului Transporturilor, aflată în transparenţă publică, numărul de posturi va creşte de la 514 la 583, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora. Şi la nivelul conducerii au loc schimbări, numărul secretarilor de stat urmând să crească de la şase la şapte, fiecare dintre aceştia având posibilitatea de a-şi angaja patru consilieri. Aproximativ 10.000 de lei încasează un secretar de stat lunar.

Ministerul Transporturilor susţine că nu este necesară modificarea bugetului instituţiei pentru noile schimbări, deşi, practic, are loc o creştere de peste 10% a posturilor. Angajările sunt justificate prin nevoia de personal pentru gestionarea PNRR. În proiect este suplimentat şi numărul de posturi de la una din instituţiile aflate în subordine, Aeroclubul României, de la 312 la 336 de posturi.

Şi Ministerul Finanţelor Publice ar urma să se reorganizeze. Dacă Guvernul va aproba, instituţia va avea cu aproape 300 de posturi mai mult decât în prezent. Astfel, Ministerul Finanţelor va ajunge de la 1.715 la 2.001 posturi.

17% mai multe posturi

Creşterea numărului de posturi la 2.001 este justificată, potrivit proiectului, „având în vedere prevederile art. 6 alin.(5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă”. Pe scurt, necesitatea suplimentării cu 17% a numărului de posturi este justificată prin implementarea PNRR.

Surse din administraţia publică, bune cunoscătoare ale situaţiilor din ministere, au precizat că instituţiile pot să gestioneze treburile curente şi provocările PNRR şi cu actualele organigrame, mai ales că între diferitele structuri din ministere pot să existe transferuri de personal.

Încă doi secretari la Finanţe

Iar ca situaţia să fie completă şi la Ministerul Finanţelor, instituţia va trece de la patru secretari de stat la şase secretari de stat. De altfel, şi partea de suplimentare a funcţiilor de conducere tinde să devină o constantă în ministere. Startul a fost dat în vară de Florin Cîţu, când a schimbat organigrama la MAE, acolo unde a fost creată şi o a cincea funcţie de secretar de stat, iar acum noua guvernare a început să mărească şi numărul demnitarilor.

În proces de reorganizare este şi Ministerul Dezvoltării, acolo unde planul iniţial de reducere a posturilor, adică 65 pe execuţie şi două de demnitari, s-a transformat în menţinerea tuturor posturilor de execuţie şi apariţia a încă unei funcţii de secretar de stat, ceea ce duce numărul persoanelor impuse politic la 12 (un ministru, şapte secretari de stat şi patru subsecretari de stat). Deja rezolvată problema HG-urilor de organizare o au cei de la Ministerul Muncii, instituţie care a mărit numărul posturilor de la 323 la 383, deşi o componentă a fost cedată unei alte structuri, adică Ministerului Familiei şi Tineretului. Acest minister are circa 320 de posturi în total.

„Adevărul” a arătat în numerele precedente ale ziarului că potrivit datelor publice ale Ministerului Finanţelor, numărul persoanelor angajate la stat a crescut în luna octombrie cu 20.000, iar în luna noiembrie, cu aproximativ 5.500, fiind o constantă mărirea aparatului bugetar. Datele pentru ultima lună a anului nu au fost publicate.

Citeşte şi:

PSD şi PNL impun noi oameni la vârful Loteriei Române. Ce leafă primeşte un membru de CA pentru o şedinţă pe lună

Conducerea ANRE, cu ochii pe reînnoirea mandatelor, nu pe criza facturilor. Căror membri le expiră mandatele şi ce lefuri au încasat în ultimul an

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.