Preţul iodurii de potasiu a crescut de patru ori, dar nici aşa nu se mai găseşte. Ce spun medicii despre goana românilor după această substanţă

Duminică, 27 ianuarie, Vladimir Putin a ordonat ministrului Apărării, Serghei Şoigu, să ridice gradul de alertă pentru forţele nucleare. 

„Dragi colegi, vedeţi acţiunile neprietenoase ale ţărilor din Vest în ceea ce priveşte partea economică, despre care ştim cu toţii, dar înalţii oficiali NATO se exprimă agresiv la adresa Federaţiei Ruse, motiv pentru care ordon ministerului apărării şi şefului marelui stat major să treacă forţele de descurajare ale Armatei într-un regim special de alertă”, le-a transmis Vladimir Putin ministrului Apărării şi şefului marelui stat major din Rusia.

Imediat după anunţul lui Putin, o timişoreancă a comandat, pentru ea şi încă două prietene,  trei cutii de iodură de potasiu de pe eMAG. Timişoreanca şi-a cumpărat iodura de potasiu ştiind, de la momentul Cernobîl, că iodura de potasiu poate fi utilă în cazul emisiilor radioactive.

Timişoreanca a plătit pentru cele trei cutii 90 de lei (30 de lei/bucată), la care s-a adăugat un cost de 10 lei pentru transport.

Imediat după anunţul lui Vladimir Putin, iodura de potasiu se găsea pe eMAG la 30 de lei/cutie FOTO captură ecran

După câteva zile, preţul iodurii de potasiu a crescut, pe eMAG, de la 30 de lei/cutie la 109 lei/cutie. Produsul încă era în stoc. 

În doar câteva zile preţul iodurii de potasiu a crescut de la 30 la 110 lei/cutie FOTO captură ecran

În mai puţin de o săptămână, preţul aceluiaşi produs pe eMAG a crescut de patru ori, o cutie costând în momentul de faţă 120 de lei. Stocul a fost, însă, epuizat. Potrivit datelor de pe site-ul eMAG, produsul este vândut de o companie din Bulgaria.

Iodura de potasiu nu se mai găseşte pe eMAG nici măcar la preţul crescut de patru ori FOTO captură ecran

Specialist în toxicologie, despre iodura de potasiu

„Iodura de potasiu este medicament şi în anumite situaţii supliment alimentar. Este foarte adevărat că teoria că iodura de potasiu protejează împotriva radiaţiilor care au legătură cu iodul este o teorie cunoscută de foarte mult timp”, a explicat Cristina Adriana Dehelean.

Specialista a mai arătat că în cazul unor radiaţii pe bază de iod, iodura de potasiu se poate lua într-un interval de până la trei ore de la expunere, dar sunt  studii care spun că dacă se administrează cu 12 ore înainte ar asigura o protecţie în jur de 90 la sută.

„Compusul trebuie luat într-o doză corespunzătoare care să satureze glanda tiroidă. Acest lucru trebuie să îl facem în funcţie de vârstă, cu o doză corespuzătoare. Nu trebuie să ne speriem dacă luăm iodură de potasiu după expunere pentru că şi atunci procentul de protecţie este declarat în jur de 80 la sută, dar aceste date pot varia”, a mai declarat profesorul Cristina Adriana Dehelean.

Avertismentul unui medic endocrinolog 

„În cazul în care se va întâmpla, ceea ce nu ne dorim deloc, un accident nuclear sau un accident de la una dintre centralele nucleare, atunci evident că va fi indicat să se ia iod, dar în mod sigur există o soluţie naţională pentru asta, nu trebuie să ne-o procurăm noi acasă şi să stăm cu medicamente de care nu avem nevoie. 

Este foarte, foarte…Nu contraindicat, este absolut interzis să luăm profilactic orice formă de iod în dozele care trebuie să blocheze tiroida. 
Fenomenul la care ne este supus organismul dacă luăm iod cu gândul că o facem preventiv: dereglări grave ale glandei tiroide”, atrage atenţia Corina Neamţu, medic primar endocrinolog. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Avertismentul unui medic pentru cei care cumpără iodură de potasiu de la farmacii: E absolut interzis să luăm profilactic

De ce a crescut cererea de iodură de potasiu. Avertismentul unei farmaciste

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.