Remember AMZA PELLEA 90 de ani de la naștere (07 aprilie…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

Remember AMZA PELLEA
90 de ani de la naștere
(07 aprilie 1931-12 decembrie 1983)

S-a născut la Băileşti, într-o familie cu cinci copii. Tatăl său s-a numit tot Amza Pellea şi a fost directorul cooperativei „Munca Noastră” din Băileşti în anul 1933. A absolvit cursurile Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova. Un reprezentant al promoţiei de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Te…atrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai dotaţi ai scenei româneşti. A fost profesor la IATC.
Îndrăgitul artist a avut o carieră fulminantă în film şi în teatru, fiind creatorul şi interpretul personajului „Nea Mărin”, un oltean hâtru, din oraşul său natal, Băileşti. A fost căsătorit timp de 25 de ani, din 1958, cu Domnica Mihaela, având o fiică — actrița Oana Pellea. Amza Pellea a murit la 12 decembrie 1983, la București, la vârsta de 52 de ani și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu.
Iubit de spectatori și de familie, Amza Pellea a cerut pe patul de moarte să i se îndeplinească o singură dorință arzătoare, însă abia după 30 de ani acest lucru s-a înfăptuit. În 2013, după trei decenii de la moartea marelui artist, Oana Pellea, fiica sa, a reușit să îi facă o fântână în locul unde Amza a văzut lumina zilei.

Surse:
https://www.historia.ro/…/amza-pellea-si-prietenia-cu-marii…https://www.libertatea.ro/…/33-de-ani-de-la-moartea-lui-amz…
https://www.gds.ro/Actualitate/2013-12-14/Fantana-lui-Amza/
https://www.viva.ro/…/oana-pellea-a-facut-publica-poezia-de…
Foto: volume aflate în colecțiile Bibliotecii Județene „I. A. Bassarabescu” Giurgiu
Ginetta Ghelmez, bibliotecar

Vezi mai multAr putea fi o imagine cu 4 persoane şi barbăAr putea fi o imagine cu 4 persoane şi carteAr putea fi o imagine cu 2 persoane şi carteAr putea fi o imagine cu 4 persoane+2

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.