ri de explorare, dezvoltare, exploatare sau înmagazinare, precum şi suprafeţele necesare…

ri de explorare, dezvoltare, exploatare sau înmagazinare, precum şi suprafeţele necesare desfăşurării activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare, înmagazinare şi transport al petrolului.”
Din surse foarte bine informate vă pot spune că la ora actuală majoritatea extracțiilor de gaze se fac de către OMV și Romgaz la mai mult de 3.000 m adâncime, cele sub această adâncime fiind aproape de epuizare, și deci devenite lipsite de ineteres. Un exemplu în acest sens este zona de exploatare din proximitatea Brăilei, acolo unde se extrage la adâncimi mai mari de 3.000 m. Tot din surse bine documentate vă pot spune că nu există nicio justificare din punctul de vedere al costurilor de exploatare (exploatare care se face cu mjloavce tehnice autohtone) pentru instituirea acestor facilități fiscale… nicio justificare șn afara jafului!

Cu alte cuvinte, legea derogatorie Offshore, astfel cum se dorește a fi modificată, va introduce o derogare generală, modificând practic și Legea gazului 123/2012 și abrogând de facto Ordonanţa Guvernului nr. 7/2013 pentru toți exploatatorii, atât din offshore, cât și din onshore.

La articolul 2 se redefinesc unii termeni ai legii DOAR în sensul extinderii excepțiilor și facilităților fiscale acordate corporațiilor exploatatore. Spre exemplu este introdus în „regimul fiscal aplicabil activităților de exploatare” și „impozitul asupra veniturilor suplimentare obținut din perimetrele reglementate de prezenta lege prevăzut la art. 19;”, impozit care va deveni și deductibil, așa cum veți vedea mai jos.
Mai mult, se definește „modificarea regimului de redevențe și a regimului fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare” fiind introduse practic orice noi „noi redevențe, contribuții, taxe și impozite, tarife, aplicabile specific sau în mod disproporționat sectorului petrolier” și fiind interzisă pentru statul român majorarea acestora.
Practic statul român se obligă să nu mai crească niciodată nicio taxă, putând doar să ofere pe viitor alte reduceri și deduceri de taxe.

Articolul 18 vine și reglementează cele de mai sus, spunând explicit că „Titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și/sau onshore de adâncime aflate în curs de executare la data de 1 ianuarie 2022 li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, regimul de redevențe și regimul fiscal specific aplicabil activităților de explorare, dezvoltare, exploatare și abandonare, existente la data de 1 ianuarie 2023.” Această formulare ne anunță două lucuri:
1. Romgaz nu va prelua niciodată participarea Exxon-ului, pentru simplul motiv că la data de 1 ianuarie 2022 Romgaz nu era titular al unui acord petrolier. Și nici nu va fi vreodată: Exxon va rămâne să exploateze majoritatea zăcămintelor de gaz din Marea Neagră! Normal… e corporația stăpânului nostru, al marelui licurici.
2. Până la data de 1 Ianuarie 2023 guvernanții vor mai opera modificări și la Legea petrolului nr. 238/2004, mai mult ca sigur urmând să scadă tarifele și Redevențele. Dacă nu ar fi așa nu ar fi avut sens să se refere la nivelul unor redevențe la o dată ulterioară redactării inițiativei legislative și ar fi avut formularea folosită pentru „titularii de acorduri petroliere”…
Deci din această propunere de modificare știm că exploatatorii vor fi cei de acum, că Romgaz nu va prelua participația Exxon (Știu, zilele trecute Romgaz a aprobat cumpărarea participații Exxon în Neptun Deep, dar veți vedea că Exxon nu mai vinde. Veți vedea!), dar mai știm că începând cu 1 Ianuarie 2023 România va lua redevențe și mai mici, practic nu va mai lua nimic din bogățiile ei, nici din onshorem nici din offshore.

A patra modificare pe care o aduce criminala inițiativă legislativă este abrogarea alineatului 12 din articolul 19, articol ce urmează a fi modificat oricum aproape integral. Dar de ce trebuia abrogat separat acest alineat? Nu, nu din motive de tehnică legislativă… ci doar pentru faptul că exploatatorii, autorii legii, trebuiau să fie siguri de faptul „investițiile” făcute vor fi complet exceptate

Dan MV Chitic – Telegram

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.