de la plata oricărui impozit, nu doar a suprataxei pe veniturile suplimentare, în varianta Dragnea…

de la plata oricărui impozit, nu doar a suprataxei pe veniturile suplimentare, în varianta Dragnea a Legii offshore fiind precizat că: „Investiţiile luate în calculul deducerii din impozitul pe veniturile suplimentare nu sunt luate în calculul rezultatului fiscal al perioadelor de plată a impozitului pe profit în sensul în care pentru acestea nu sunt acceptate reduceri/scutiri de impozite sau deduceri de costuri, acestea fiind considerate nedeductibile la calculul impozitului pe profit”. Motiv pentru care acest alineat 12 a fost abrogat…
E important să menționăm că, potrivit nou introdusei litere r la articolul 2 cuprind absolut orice invetiție, în orice domeniu de extragere – potrivit noii legi noțiunea de „investiţii în segmentul upstream – cuprind toate investițiile de dezvoltare și extindere a zăcămintelor existente, explorarea și dezvoltarea de noi zone de producție, înregistrate conform prevederilor contabile, executate atat offshore cât şi pe uscat, referitoare la toate tipurile de resurse de petrol și de zăcăminte offshore și/sau onshore de adâncime, respectiv: zăcăminte de gaze naturale libere, zăcăminte de gaze naturale și condensat, zăcăminte de țiței și gaze asociate sau zăcăminte de țiței. Notiunea „investiție inregistrată conform reglementărilor contabile” include costurile aferente investiției, indiferent dacă acestea se inregistrează în contul de profit și pierdere sau în imobilizari corporale sau necorporale sau imobilizări în curs.” De unde rezultă odată în plus că această Lege va fi aplicabilă întregului domeniu extractiv, nu doar în cel offshore. De unde rezultă că orice, absolut orice va putea fi considerat ca investiție, și deci dedus de la plata atât a suprataxei cât și a impozitelor.

A cincea modificare legislativă privește cuprinsul întregului articolul 19 și aduce și unele dintre cele mai importante „cadouri” exploatatorilor.
Primul cadou: Este un cadou simbolic… La alin. 4 se prevede că limita maximă a deducerilor trece de la 30% la 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare… grav, dar irelevant, așa cum veți vedea în cele ce urmează, căci noua Lege Offshore e scrisă de așa natură încât va face inutilă și superfluă orice deducere.
Un alt cadou este cel prevăzut la al 11 din art. 19, unde se introduce dreptul exploatatorilor de a deduce din impozitul pe profit a sumelor realizate în urma suprataxării, ceea ce în forma veche a Legii era interzis.
Dar cel mai important cadou abia acum vine: este complet eliminată suprataxarea până la prețul de 85 de lei/MWh, față de reglementarea anterioară potrivit căreia exploatatorii trebuiau să plătească 30% din diferența dintre 45,71/ lei MWh și 85 de lei/MWh. Să încercăm un prim calcul: 30% din diferența dintre 85 de lei/MWh – 45,71/ lei MWh, adică 39,29 lei/MWh înseamnă 11,787 lei/MWh. Din acești 11,787 lei/MWh, exploatatorii își puteau deduce 30% pentru recuperarea investițiilor, adică România rămânea cu 8,309 lei/MWh, adică 9,77% din valoarea gazului extras.
România rămânea cu puțin, cu foarte puțin… dar rămânea cu ceva. Căci în noua Lege Offshore nu va mai rămâne cu nimic, căci până la 85 de lei/MWh România nu va mai beneficia de nimic.
Iar după această valoare, deși sunt păstrate aceleași praguri de taxare ca în vechea reglementare, ele devin absolut inutile fiindcă exploatatorii vor fi liberi să ne vândă gazul nostru la ce preț vor ei și cui vor ei.
Cum?
Simplu.

Articolul 20 – a șasea modificare și cheia de boltă a întregii trădări – prevede că „Pe toată durata derulării acordurilor petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și onshore de adâncime, titularii acordurilor, inclusiv operatorii economici afiliați acestora:
au dreptul de a comercializa în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere respective, la prețurile și în cantitățile determinate de către aceştia…”
Mai mult, nici „nu pot face obiectul unor restrictii referitoare la preţ, comercializare, ofertare şi/sau vanzare a hidrocarburilor după data de 31 decembrie 2022”…
Adică vor vinde cui vor ei și la ce preț vor considera ei… în mod cert sub

Dan MV Chitic – Telegram

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.