Scriitoarea ILEANA VULPESCU, autoarea romanului „Arta…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

Scriitoarea ILEANA VULPESCU, autoarea romanului „Arta conversaţiei”, a încetat din viață miercuri, 12 mai 2021, la vârsta de 89 de ani

Ileana Vulpescu s-a născut la 21 mai 1932, în comuna oltenească Bratovoiești (Jud. Dolj).
Absolventă a Facultății de filologie a Universității din București, Ileana Vulpescu a lucrat, ca lexicograf, la Institutul de Lingvistică al Academiei, colaborând la redactarea lucrărilor „Dicționarul limbii române” și „Dicționarul explicativ al limbii r…omâne” (1959-1975).
A debutat editorial în 1962, cu o traducere din limba franceză, „Asasinul a murit” de Andre Wurmser, însă, prima lucrare originală a fost povestirea „Scrisoare către un cunoscut”, apărută în revista orădeană „Familia”, în iulie 1966.
În anul 1972, devine membră a Uniunii Scriitorilor din România.
În 1976, a fost distinsă cu Premiul de proză al Asociației Scriitorilor din București pentru romanul „Rămas-bun” (1975). Cinci ani mai târziu, în 1981, Ileana Vulpescu a primit Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române și Premiul „Cântarea României” pentru romanul „Arta conversației”, iar în 1987 a primit premiul „Flacăra” pentru cartea „Sărută pământul acesta”.
În 1991, întreaga sa activitate literară a fost încununată cu premiul „România Mare”, iar la 23 octombrie 2015, Ileana Vulpescu a primit Trofeul Fundației Dignitas pentru Excelență.
În 2017, Ileana Vulpescu a fost distinsă și cu medalia Ordinului Național „Steaua României” în grad de Cavaler în semn de „înaltă apreciere pentru întreaga carieră pusă în slujba culturii, pentru contribuţia remarcabilă avută la creşterea valorii literaturii române contemporane, pentru traducerile prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilităţi de a lua contact cu literatura universală”.
Ileana Vulpescu a scris nu doar proză și teatru, ci a tradus și din literaturile engleză, franceză și spaniolă.
Opera:
* Arta conversației
* Sărută pământul acesta
* Rămas-bun casei părintești
* Carnetul din Port-Hart
* Candidații la fericire
* De-amor, de-amar, de inima albastră
* Viață, viață, legată cu ață
* Notă informativă bătută la mașină
* Pe apa sâmbetei
* Arta compromisului
* Rămas-bun
Surse:
https://serialreaders.com/4171-biografie-ileana-vulpescu.ht…
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ileana_Vulpescu
Foto: volume aflate în Colecțiile Bibliotecii ”I. A. Bassarabescu” Giurgiu
Drăgnuță Mihaela, bibliotecar

Vezi mai multAr putea fi o imagine cu 1 persoanăAr putea fi o imagine cu floareAr putea fi o imagine cu floare şi text care spune „109 ileana vulpescu DE-AMOR, DE-AMAR, ILEAN crai de verde DE INIMĂ ALBASTRĂ roman 2005 LOITURA ediție ne varietur riunde avea nu-mi dădea dus rupă emne ărăsă nu- or mă sănătosi gindesc Nubăgam făcut. scînduri părinÈ›i orint ară ajuta măcar alor mei -a-ntîmplat furt Viața odaie de eei, pejos. ninca mine ceva? viața des ot pună duşumele de puteaÈ tine, trădare DE NIMĂ General, ALBASTRĂ grija”Ar putea fi o imagine cu text+6

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.