Se dă liber la vânătoarea de trofee de capră neagră şi marmotă. Avertismentul organizaţiilor ecologiste

Deputatul PNL Ioan Cupşa a depus un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.407/2006 a vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, conform căruia, sub pretextul că vine în sprijinul fermierilor păgubiţi de animalele sălbatice, se deschide o nouă portiţă pentru vânătoarea de trofee.

Astfel, dacă proiectul va fi aprobat, vor putea fi vânate animale precum capra neagră, marmota, căpriorul şi cerbul, dar şi 38 de specii de păsări. În expunerea de motive a proiectului se arată că iniţiativa legislativă propune „clarificarea mecanismului de suportare a daunelor produse de fauna cinegetică în vederea creşterii capacităţii de reparare a acestor pagube şi de diminuare a timpului de aşteptare pentru persoanele prejudiciate”.

„Prezenta iniţiativă legislativă priveşte Legea nr. 407/2006 a vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic şi propune o serie de modificări menite să creeze un cadru normativ mai favorabil pentru stabilirea mecanismului de suportare a despăgubirilor pentru pagubele realizate de animalele ce formează fondul cinegetic şi pentru culturile agricole afectate în mare măsură de diverşi dăunători. În acest sens, prima modificare propusă de prezenta iniţiativă legislativă priveşte dispoziţiile art. 6 alin. (1) lit. f) şi se referă la aprobarea autorizărilor suplimentare a cotelor de recoltă pentru speciile din anexa nr. 1 într-un termen mai scurt, în vederea salvării culturilor afectate de fauna cinegetică”, se arată în expunerea de motive a proiectului de modificare legislativă asumat şi de alţi 30 de parlamentari PNL. Dacă va fi aprobată, noua reglementare va intra în vigoare la data de 01.07.2022, după adoptarea bugetului de stat. 

Intervalele în care se vor putea vâna trofee

Marmota trăieşte în zonele înalte şi, mai bine de jumătate de an, în sezonul rece, hibernează. Local, marmotele pot dăuna culturilor agricole, însă experţii susţin că pagubele sunt de obicei nesemnificative, mai ales că numărul marmotelor care trăiesc acum în trei masive muntoase (Făgăraş şi Retezat din Carpaţii Meridionali şi Căliman din Carpaţii Orientali) este considerat nesemnificativ.

Pe munte găsim şi capra neagră şi, dacă suntem norocoşi, o putem vedea pe crestele Bucegilor. Este o specie protejată de lege, însă ar putea fi vânată la fel ca marmota. Conform documentului, capra neagră va putea fi vânată în perioada 15 octombrie – 15 decembrie, iar marmota va putea intra în atenţia vânătorilor în intervalul 15 septembrie – 31 octombrie. În pericol sunt inclusiv căpriorul şi cerbul, dar şi 38 de specii de păsări, începând cu becaţina comună şi terminând cu turturica. 

Marmota, capra neagră şi cerbul, specii extrem de atractive

„Marmota? Pe bune??? Un parlamentar PNL pe nume Ioan Cupşa s-a trezit în vacanţă şi s-a întors la muncă să înregistreze o lege pentru a ucide marmote, capre negre, cerbi şi alte specii de animale peste cota anuală de împuşcare. Adică după epuizarea cotei anuale de ucidere din plăcere, asociaţiile de vânătoare vor putea să omoare un număr nelimitat de animale în plus dacă vor avea impresia că acestea fac pagube”, se arată într-o postare pe Facebook a organizaţiei neguvernamentale nonprofit pentru protecţia mediului Agent Green.

„Nu ştiu cu ce a greşit marmota fermierilor, nu există ferme în golurile alpine. Marmota, capra neagră şi cerbul sunt specii extrem de atractive pentru vânătoarea de trofee”, a completat Gabi Păun, reprezentantul ONG-ului. Depus la Senat, proiectul de modificare legislativă nu a fost luat încă în dezbatere. Concret, după ce a obţinut avize favorabile de la Consiliul Legislativ şi  Consiliul Economic şi Social, documentul poate fi luat în discuţie numai după ce şi Guvernul trimite un punct de vedere.

„Asociaţiile de vânătoare vor putea să omoare un număr nelimitat de animale în plus dacă vor avea impresia că acestea fac pagube“

Agent Green

 

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.