Ucraina urmează să primească de la NATO sisteme antiaeriene de origine sovietică

Concret, la militarii ucraineni vor ajunge sisteme antiaeriene cu rază medie şi lungă de acţiune de tip 9К33 Osa (denumire NATO: SA-8 Gecko), S-300P (SA-10 Grumble), S-300V (SA-12 Gladiator), dar şi sisteme antiaeriene cu bătaie apropiată (MANPAD) de tip 9К34 Strela-3 (SA-14 Gremlin). Nu s-a comunicat oficial ce ţări trimit aceste sisteme de armament, dar singurele ţări NATO care dispun de sisteme de origine sovietică sunt Grecia (S-300PMU-1, 9K33 Osa), Bulgaria (S-300PMU, 9K33 Osa), România (9K33 Osa), Slovacia (S-300P) şi Polonia (9K33 Osa). Diverse ţări din fostul bloc sovietic deţin şi sisteme antiaeriene din familia Strela, inclusiv România (CA-94, CA-95).

Dai un vechi S-300, se asigură apărarea cu un Patriot 

Conform unor surse, Slovacia ar fi dispusă să trimită Ucrainei un sistem S-300, de fapt singurul pe care în are în dotare, dacă i se dau asigurări că sistemele antiaeriene transferate Ucrainei vor fi înlocuite imediat. În principiu, la negocieri s-a ajuns la decizia conform căreia orice ţară care furnizează S-300 va primi în schimb un sistem de apărare aeriană Patriot, fabricat în SUA. Nu este clar dacă transferul echipamentelor slovace către Ucraina a fost demarat, dar este cert că primele componente ale unui sistem Patriot au început să sosească în Slovacia din ţări aliate din NATO, iar desfăşurarea va continua în zilele următoare, după cum a anunţat ministrul Apărării, Jaroslav Nad, pe Facebook. Ministrul slovac a precizat că sistemul Patriot nu este un înlocuitor al sistemului mai vechi rusesc S-300, ci un alt element în apărarea spaţiului aerian al ţării. De precizat că sistemul Patriot va fi operat de militari germani şi olandezi şi va fi desfăşurat iniţial la baza aeriană Sliac, din centrul Slovaciei, pentru a întări apărarea flancului estic al NATO.
Reamintim că, în urma eşecului transferului avioanelor MiG-29 poloneze, SUA şi NATO au analizat diverse modalităţi consolidare a apărării antiaeriene a Ucrainei. Sistemele de origine sovietică – în mod ideal cele mobile – au fost considerate ca fiind cea mai bună opţiune, deoarece ucrainenii sunt deja familiarizaţi cu utilizarea lor, a indicat un oficial de la Pentagon.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.