Un bărbat a avut o avere în casă timp de 50 de ani și nu și-a dat seama. A privit zilnic obiectul ce valora enorm

Un bărbat a avut o avere în casă timp de 50 de ani și nu și-a dat seama. A privit zilnic obiectul ce valora enorm și pentru care a plătit o sumă modică în tinerețe. Omul este chiar un specialist în identificarea unor astfel de comori din locuințe sau din spații publice, dar i-a luat o jumătate de secol ca să privească cu atenție ceea ce era chiar în posesia lui.

Ce obiectul extrem de valoros avea bărbatul fără să știe

Istoricul de artă Christopher Wright este cel care a avut propria comoară timp de 50 de ani fără să realizeze acest lucru, deși de-a lungul carierei sale a descoperit picturi ale unor vechi maeștri în colecții publice și private.

La un moment dat, în anul 1970, bărbatul a cumpărat cu aproximativ 77 de euro un tablou. A crezut că era vorba despre o copie a unei lucrări de Sir Anthony van Dyck, dar după 50 de ani și-a dat seama că avea chiar originalul.

„L-am cumpărat de la un broker din vestul Londrei. L-am cumpărat ca pe o copie. Nu m-am uitat atent la el, într-un mod ciudat. Copiii cizmarului sunt cel mai prost încălțați, iar colecția istoricului de artă este cel mai puțin privită”, a spus Christopher Wright.

Portret al Isabellei Clara Eugenia, infantă a Spaniei, semnat de Anthony van Dyck

Cum și-a dat seama bărbatul ce avea în casă, de fapt

Istoricul de artă a spus că a privit cu atenție tabloul abia după ce i-a atras atenția un musafir – Colin Harrison, curator principal de Artă Europeană la Muzeul Ashmolean, Oxford.

„A venit în vizită, am stat de vorbă și mi-a spus: cred că tabloul tău este de Van Dyck. Așa cum face de obicei un curator de muzeu, m-am uitat imediat pe pereți. Mi s-a părut că acesta este un portret bun și, privind mâinile, că este posibil să fie chiar Van Dyck autorul”, a spus el.

La sugestia lui Colin Harrison, istoricul de artă a dus tabloul la Courtauld Institute of Art din Londra, unde a fost evaluat și restaurat. Acolo, și-a dat seama că obiectul valorează o mică avere. „Era murdar și lacul era îngălbenit, dar era în stare decentă. Dar arată absolut magnific acum”, a spus el.

Cât valorează obiectul special

Potrivit istoricului de artă, tabloul pe care el l-a crezut o copie timp de 50 de ani ar putea valora peste 47.000 de euro, deși alte lucrări semnate de Sir Anthony van Dyck s-au vândut cu sume mult mai mari, de până la șapte cifre.

Tabloul este un portret al Isabellei Clara Eugenia, infantă a Spaniei. Lucrarea a stat agățată în sufrageria istoricului de artă ani de zile. După ce i-a descoperit valoarea, Christopher Wright vrea să o împrumute permanent Muzeului Cannon Hall din Barnsley, care are o colecție importantă de picturi olandeze și flamande din secolul al XVII-lea. Vezi și din ce a făcut avere cel mai nou miliardar al României!

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.