Reacţia sistemului de Justiţie după „bomba” aruncată de CJUE cu privire la desfiinţarea Secţiei Speciale

Secţia pentru judecători a CSM afirmă că statuarea CJUE referitoare la garanţiile necesare prezervării standardului de independenţă în legislaţia internă în toate procedurile desfăşurate faţă de judecători trebuie respectată întocmai de toate autorităţile române.
„Standardul de independenţă de care trebuie să se bucure fiecare judecător naţional nu trebuie pus în nicio situaţie la îndoială, nefiind un privilegiu, ci un drept al cetăţeanului european. De aceea statuarea Curţii referitoare la garanţiile necesare prezervării acestui standard în legislaţia internă în toate procedurile desfăşurate faţă de judecători trebuie salutată şi respectată întocmai de toate autorităţile române“, afirmă reprezentanţii Secţiei.
La rândul ei, Secţia pentru procurori a CSM solicită autorităţilor competente să implementeze „de urgenţă” toate cerinţele şi recomandările MCV constatate ca având caracter obligatoriu, preeminent şi direct aplicabil pentru toate autorităţile publice din România şi ţările membre.

Ministerul Justiţiei, despre desfiinţarea Secţiei Speciale

Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei Speciale pentru investigarea magistraţilor elaborat de Guvern se întemeiază pe argumentele pe care şi CJUE le-a reţinut, precizează şi Ministerul Justiţiei, într-o analiză a Hotărârii instanţei europene.
„În procesul de desfiinţare a SIIJ trebuie avute în vedere: 1) exigenţa statuată literal conform căreia reglementarea conţinutului unor proceduri penale împotriva judecătorilor şi a procurorilor nu poate avea drept consecinţă nici prelungirea duratei anchetelor privind infracţiunile de corupţie, nici slăbirea în orice alt mod a luptei împotriva corupţiei, 2) constatarea că Decizia 2006/928 se referă la organizarea sistemului judiciar şi la lupta împotriva corupţiei şi că 3) România nu îşi poate modifica legislaţia astfel încât să determine un regres al protecţiei valorii statului de drept, fiind aşadar obligată să asigure evitarea oricărui regres în raport cu această valoare a legislaţiei în materie de luptă împotriva corupţiei”, precizează MJ.

Ce a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene

CJUE a pronunţat o decizie prin care arată că verificarea compatibilităţii Secţiei Speciale cu legislaţia UE trebuie lăsată la latitudinea autorităţilor din România, dar recomandările Comisiei Europene sunt obligatorii.
Curtea de la Luxemburg a statuat că Decizia 2006/928 (n.r. – de stabilire a MCV) are caracter obligatoriu în toate elementele sale pentru România de la data aderării sale la Uniune şi o obligă să atingă obiectivele de referinţă, de asemenea obligatorii, care figurează în anexa la aceasta. 
Curtea Europeană a mai spus că tragerea la răspundere a magistraţilor este incompatibilă cu dreptul european, dar şi că interimatul judecătorului Lucian Netejoru în fruntea Inspecţiei Judiciare a CSM „naşte îndoieli”.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.