Temerile expertilor sunt confirmate din plin de eliminarea actualizarii pensiilor militare incepand din anul 2017. Scolile militare au fost nevoite sa coboare mult standardele de admitere pentru a compensa lipsa de interes al tinerilor pentru activitatea ca militar.

Reproduc mai jos un articol de pe Digi 24

„Țările europene din NATO se grăbesc să crească cheltuielile pentru echipamentele militare, pe măsură ce Rusia amenință flancul lor estic și angajamentul pe termen lung al președintelui american Donald Trump față de securitatea europeană pare să fie dintr-o dată îndoielnic. 

Cu toate acestea, pentru mai mult de o duzină de membri NATO, ale căror cheltuieli pentru apărare au fost analizate de Reuters, pensiile reprezintă o mare parte – și în mare parte neglijată – din bugetele lor de apărare. Deși aceștia sunt bani care ar putea fi redirecționați către arme, experții avertizează că orice tăiere a beneficiilor generoase de pensionare ar putea face mai grea recrutarea de personal. 

„O parte semnificativă din ceea ce este acceptat ca cheltuieli de apărare nu furnizează nici capabilități, nici trupe suplimentare, ci este destinată pensiilor”, a spus Camille Grand, fost secretar general adjunct al NATO pentru investiții în apărare. 

Care este situația în Belgia, Germania și Italia 

NATO nu publică cheltuielile individuale pentru pensiile militare ale membrilor săi, dintre care 30 sunt europeni. Cu toate acestea, Reuters a compilat datele conform cărora 13 membri NATO – Statele Unite, Canada și 11 aliați europeni – au raportat cheltuieli pentru pensii în bugetele lor naționale sau, în unele cazuri, către Națiunile Unite. 

În Belgia, Bulgaria și Italia, aproape 20% din bugetele de apărare sunt folosite pentru a plăti pensiile soldaților, în timp ce Franța nu este departe, la aproape 16%. 

Povara pensiilor pentru Germania este comparativ mai mică, la 11,5% din cheltuielile de apărare, ceea ce aruncă o lumină mai favorabilă asupra unei țări a cărei istorie complexă a făcut-o tradițional reticentă față de o militarizare mai mare, dar care acum își extinde capabilitățile. Ministerul german al apărării nu a răspuns unei cereri pentru comentarii.

 Cheltuielile medii pentru pensii în cele 13 națiuni analizate de Reuters au fost de 12% din bugetele de apărare. Opt dintre cele 11 națiuni europene au îndeplinit anul trecut ținta de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. Excluzând pensiile, însă, acest număr scade la doar cinci. 

Arme sau pensii militare 

Deși cheltuielile pentru apărare ale NATO au crescut, unele state membre încă rămân în urma altora.Belgia, Italia și Spania s-au angajat în mod deosebit să îndeplinească ținta de 2% în acest an, înainte de summitul NATO de la Haga din 24-25 iunie, unde Trump dorește un acord privind ținta de 5%. 

Șeful NATO, Mark Rutte, a propus ca țările membre să crească cheltuielile pentru apărare la 3,5% din PIB și să se angajeze la încă 1,5% pentru cheltuieli mai largi legate de securitate, pentru a îndeplini cerințele lui Trump, a raportat Reuters săptămâna trecută. 

Pe măsură ce țările dezbat majorările de cheltuieli, însă, trebuie să se asigure că scopul este cu adevărat creșterea puterii de foc, a spus Armin Steinbach, de la think tank-ul Bruegel din Bruxelles. „Dacă o mare parte din bani merg în salarii sau pensii, acest lucru nu este o investiție productivă”, a spus el. 

În România, pensia medie pentru un soldat gradat depăşeşte puţin suma de 3.000 de lei, iar cea mai mare pensie este 38.998 lei, pentru generali. 

 La cât ajunge cea mai mare pensie militară Ministrul italian al economiei, Giancarlo Giorgetti, a spus luna trecută că era „foarte conștient” că era nevoie de o majorare a cheltuielilor. Dar a adăugat că guvernul, care în prezent exclude pensiile din cheltuielile raportate pentru apărare, va schimba contabilitatea pentru a reflecta în parte aceste costuri pe măsură ce încearcă să îndeplinească așteptările NATO. Italia a raportat Națiunilor Unite că a cheltuit 5,2 miliarde de euro pe pensiile militare în 2023, adică 18% din totalul cheltuielilor pentru apărare, mai mult decât a cheltuit pe aeronave și nave. 

Franța, ale cărei speranțe pentru o extindere a apărării sunt limitate de un deficit bugetar uriaș, îndeplinește abia ținta de 2% datorită cheltuielilor pentru pensii. Fără acele cheltuieli, al patrulea cel mai mare militar al NATO ar fi ajuns doar la 1,7% în acest an. Bugetul de apărare al Franței pentru 2025 include 9,5 miliarde de euro pentru pensii, mult mai mult decât cei 5,7 miliarde de euro cheltuiți pentru întreținerea arsenalului său nuclear aerian și submarin. 

SUA și țările europene 

Spre deosebire de aliatele sale europene, care au povara pensiilor adesea umflată, Statele Unite, cea mai mare putere militară NATO, cheltuie echivalentul a 8,5% din bugetul său de apărare pentru beneficiile de pensionare. 

Și Washington-ul mută o mare parte din această cheltuială în alte părți ale guvernului, limitând impactul direct asupra cheltuielilor pentru apărare. Din cei 72 de miliarde de dolari pe care fondul de pensii al armatei SUA le-a plătit în beneficii anul trecut, doar 24 de miliarde de dolari au provenit direct din bugetul Departamentului Apărării. Restul a venit din venituri din investiții și un subvenționare din partea Trezoreriei SUA, potrivit raportului de audit al fondului. 

Unele țări europene – precum Belgia – par gata să abordeze direct problema pensiilor. Bruxelles-ul se gândește să crească gradual vârsta de pensionare a militarilor la 67 de ani. Soldații belgieni pot în prezent să se pensioneze cu beneficii complete la doar 56 de ani. 

Condițiile de pensionare și beneficiile variază de la țară la țară. Dar pensionarea mai devreme decât în cazul locurilor de muncă civile este unul dintre beneficiile serviciului militar în multe armate, iar reformele ar putea fi dificil de realizat. Editor : M.I.”

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/pensiile-militare-costisitoare-din-tarile-nato-incurca-planurile-ue-de-crestere-a-cheltuielilor-de-aparare-3231153

Citeste pe larg

  Cei ce au pășit la bufetul Parlamentului au constatat faptul că prețurile preparatelor destinate aleșilor neamului sunt „nesimțit” de mici în comparație cu ce poate să mănânce omul de rând la un banal bufet  de cartier. Așa cum se precizează în filmulețul de mai jos, o ciorbă de burtă, slăbiciunea românului,  sare cu puțin […]

Articolul La cantina Parlamentului României, cu doar 15 lei mănânci orice îți dorește pipota…! (Vezi link) apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria că, începând cu data de 8 ianuarie 2025, lucrările de reparație capitală la Podul Giurgiu-Ruse vor fi reluate de autoritățile bulgare. Lucrările se vor efectua pe timpul zilei și vor implica circulația alternativăCiteste pe larg

Ieri două institute de sondare a opiniei publice i-au băgat în ceaţă pe bucureşteni în ceea ce priveşte intenţia de vot la Primăria Capitalei. Diferenţele în previziunile celor două institute – Avangarde şi IRSOP – sunt atât de mari încât de duce cu gândul ori la incompetenţă ori la minciuni crase. Hai să vedem: Pe […]

Citeste pe larg

După ce mai multe spitale din țară au rămas fără medicamentele necesare tratamentelor bolnavilor cronici, Guvernul a promis că va aloca circa  700 de milioane de lei pentru cheltuielile cu medicamente, din Fondul de Rezervă. Dorind să aflăm dacă Spitalul Județean de Urgență Giurgiu se află la rândul său într-o astfel de situație, l-am contactat […]

Articolul Dragoș Chivu, directorul Spitalului Județean de Urgență Giurgiu: ”Nu orice medicament este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate…!” apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

Am şi demonstrat asta, întotdeauna, la fel şi colegii mei social-democraţi din Consiliul Judeţean şi din cel Local Giurgiu. Nu voi susţine, însă, niciodată, nişte iniţiative aberante, tot felul de idei prezentate drept investiţii „de amploare”, dar care nu fac altceva decât să îndatoreze giurgiuvenii pe zeci de ani de acum înainte. Iar campusul dual, […]

Citeste pe larg

”Cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației să nu uitam că orice produs sau substanță, într-o anumită cantitate este aliment, în altă cantitate este medicament, dar în altă cantitate poate fi otravă. Așa că, haideți să fim mai responsabili cu ceea ce cumpărăm ca să mâncăm și să fim de două ori mai responsabili când cumpăram […]

Articolul 16 octombrie- Ziua Mondială a ALIMENTAȚIEI: ” Orice produs, într-o anumită cantitate este aliment, dar în altă cantitate poate fi OTRAVĂ! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

Liderii PSD şi PNL au vorbit zilele trecute despre o posibilă listă comună de candidaţi la alegerile de anul viitor. Posibila alianţă ar viza liste comune pentru alegerile europarlamentare, locale, parlamentare şi un candidat comun pentru prezidenţiale. La Giurgiu o asemenea alianţă pare imposibilă, dat fiind animozităţile dintre cele două partide. Deputatul Marian Mina, preşedintele […]

Citeste pe larg

Recent Senatul a adoptat proiectul de lege pentru interzicerea utilizării ”maliţioase” a tehnologiei şi limitarea fenomenului ”Deepfake” (Falsul Sever). Atunci când vorbim despre deepfake vorbim despre folosirea materialelor video sau a imaginilor sintetice, create cu ajutorul Inteligenței Artificiale. În înţelesul prezentei legi, prin deepfake se înţelege orice conţinut falsificat de tip imagine, audio şi/sau video […]

Articolul Orice conținut falsificat audio/video de tip ”Deepfake” (realizat prin inteligență artificială),  va trebui semnalizat! Amenda ajunge până la 200.000 lei! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

Despre Vlad Mario Aschembrener și despre părinții acestuia, Amedeo și Daniela, am mai scris și cu alte ocazii… Mario este un tânăr serios, aplecat spre cariera de preot, șef de promoție al seminarului Teologic din Giurgiu,  despre care cu 3 ani în urmă scriam că este ”fiul de suflet al preotului Liviu Neacșu”,  parohul Bisericii […]

Articolul Teologul giurgiuvean, Vlad Mario Aschembrener, un model demn de urmat de orice tânăr…! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg